Президент Росії Володимир Путін у своїй промові перед Федеральними зборами РФ оголосив нову холодну війну Заходу і старт гонки озроєнь, проте у військовому і економічному протистоянні із Сполученими Штатами Росія приречена на провал. Про це заявив радник президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАН України професор Володимир Горбулін, передає "Дзеркало тижня".

"Найголовніше - було поставлено символічну крапку в горбачовській "політиці нового мислення", початій у середині 1980-х. Її основними посиланнями були припинення холодної війни із Заходом, розрядка, відмова від гонки озброєнь та демократичні перетворення. Путінське послання-2018 перекреслило його повністю, продемонструвавши "нове путінське мислення" з протилежними пріоритетами - гонкою озброєнь (із заявленою спробою створити російську СОІ)", - заявив Горбулін.

На його думку, ракетна тема у виступі Путіна має значно більше вимірів, ніж традиційне для російського лідера "бряжчання зброєю". Ставка на нову гонку озброєнь із розвитком інструментів доставки ядерних зарядів - це ще й непряма спроба Кремля оновити жорстку рамку суперництва наддержав, яка оформила контури класичної холодної війни, вважає Горбулін.

"Втім, ставка (щонайменше) дивна, з огляду на абсолютно різні потенціали Росії, з одного боку, та її ключових опонентів - з другого. Показова лише одна цифра: торішнє збільшення Трампом військового бюджету США на 10% еквівалентне всьому оборонному бюджетові РФ. Як у таких умовах Росія може досягти реального паритету зі США, залишається загадкою", - зауважив науковець.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

На думку Горбуліна, спроби Путіна відновити ракетне протистояння зі США й тим самим зайняти позицію рівного здаються приреченими на провал не тільки через різницю військових, економічних та соціальних потенціалів, — проблема в різниці сприйняття світу.

"США навіть під час протистояння з СРСР визнавали його рівність лише в дуже вузькій сфері - все в тих-таки ядерних озброєннях і, частково, в геополітиці. Нинішня Росія - навіть не бліда тінь СРСР, а лише слід від тіні. Уявити, що це суперництво може бути рівним, здатна тільки дуже наївна або така, що занадто повірила в російську пропаганду внутрішнього споживання людина", - вважає директор НІСД.

Як раніше передавав портал "Знай.ua", в одному з недавніх інтерв'ю російський лідер Володимир Путін назвав риторику про "нову холодну війну" пропагандистською.