Колишньому президенту Франції Ніколя Саркозі висунули звинувачення у справі про фінансування президентської кампанії 2007 року з Лівії.

Як повідомила газета Le Monde, його помістили під судовий контроль.

Відповідно до публікації, Саркозі висунули звинувачення в пасивної корупції, незаконному фінансуванні виборчої кампанії і приховуванні лівійських державних коштів.

Раніше телеканал BFM TV повідомив, що Саркозі випустили з-під дводенного арешту. Слідчі повинні були вибрати запобіжний захід протягом 48 годин.

20 березня Саркозі затримали після його перших слухань у справі про незаконне спонсорування виборчої кампанії. Справа відкрили в 2013 році, після чого розслідування призупинили і відновили лише в 2017 році.

Скандал почався з заяв сина колишнього лідера Лівії Муаммара Каддафі Саїф-аль-Іслама про те, що його батько дав на кампанію Саркозі більше 50 мільйонів євро. Журналісти дізналися про існування таємного зв'язкового, який, як передбачається, передавав Саркозі гроші і впливав на політику Франції.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Як відомо, його партія Союз за народний рух (UMP) підробила документи, аби приховати перевищення допустимих витрат приблизно на 18 млн євро під час президентської кампанії у 2012 році.

Екс-президент не раз заявляв, що він не знав про перевищення ліміту передвиборних витрат, встановленого в той час на рівні 22,5 млн євро. Крім Саркозі, у фальсифікації звітності підозрюються ще 13 осіб, серед яких колишні функціонери UMP.

Розслідування у справі про перевищення допустимих витрат на передвиборну кампанію, відомому як справа "Бігмаліон", було розпочато в 2014 році. За версією слідства, махінації з документами, які допомогли приховати додаткові витрати, проводилися через рекламну фірму "Бігмаліон".

У 2012 році він програв вибори, тоді президентом став соціаліст Франсуа Олланд. У 2016 році Саркозі хотів знову висуватися в президенти, але програв праймеріз.

Крім Саркозі, у фальсифікації звітності підозрюються ще 13 осіб, серед яких колишні функціонери UMP. Розслідування у справі про перевищення допустимих витрат на передвиборну кампанію, відомому як справа "Бігмаліон", було розпочато в 2014 році. За версією слідства, махінації з документами, які допомогли приховати додаткові витрати, проводилися через рекламну фірму "Бігмаліон". Саркозі в 2012 році програв вибори, тоді президентом став соціаліст Франсуа Олланд. У 2016 році Саркозі хотів знову висуватися в президенти, але програв праймеріз.

У Франції поліція затримала колишнього президента Саркозі

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що Макрон переплюнув навіть свою дружину.