Україна ліквідувала власні ракети-носії та інфраструктурні об'єкти у результаті ядерного роззброєння, проте деякі документи і креслення були збережені і теоретично можливо повернути ядерний статус країни.

Директор "Центрального проектного інституту" Міноборони України Олег Приймачук заявив в інтерв'ю виданню "Гордон" "дещо" з секретної документації збереглося у нього в архіві.

"Я давно знайомий з Ігорем Петровичем Смешко (позаштатний радник президента – ред.). Одного разу ми з ним зустрілися, він тоді якраз військовим аташе України в США був. Ну я йому сказав: так і так, на мене тиснуть, щоб я все знищив. У нас же прямо в Будапештському меморандумі було прописано знищити все, навіть креслення... загалом, я виконав вимоги, але якщо треба буде відновити – немає питань", – розповів він.

За його словами, якщо країни-гаранти Будапештського меморандуму (Великобританія, Росія, США – ред.) так виконують свої зобов'язання, то і нам не гріх відновити креслення ядерних об'єктів".

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

При цьому додає: "Дурні ми, звичайно, що віддали свій третій у світі ядерний потенціал, тепер розплачуємося".

Як вже раніше повідомляв портал «Знай.uа», Росія не стане застосовувати ядерну зброю на території України. Таку думку висловив російський опозиціонер Костянтин Боровий.

Політик вважає, що ядерна зброя для Путіна - це більше політичний шантаж, ніж реальний військовий важіль.

Також Боровий заявивши в інтерв'ю Апострофу:

"Ядерна зброя - це шантаж, це політична зброя. Зрозуміло, що застосовувати ядерну зброю на власній території в умовах агресії, умовах безпосереднього контакту з супротивником не можна. Єдиний випадок, коли застосовувалося ядерну зброю в Японії - це була віддаленість бойових дій. Зрозуміло, що використовувати ядерну зброю в українському конфлікті або можливих майбутніх конфліктах ніхто не буде. Альо як політичну зброю, зброї шантажу і загрози, гіпотетична можливість використання ядерної зброї - це додаткова складова політичної провокації Кремля".

Дивіться інтерв'ю з генералом армії Миколою Маломужем про ядерну зброю.