Радник британського прем'єр-міністра з нацбезпеки Марк Седвілл заявив, що російські спецслужби стежили за екс-співробітником ГРУ Сергієм Скрипалем та його дочкою Юлією як мінімум п'ять років.

Як повідомляє Sky News, про це він повідомив в листі генеральному секретарю НАТО Йенс Столтенбергу.

За інформацією британської влади, з 2013 року адреси електронної пошти Юлії Скрипаль були метою фахівців ГРУ.

За його словами, Москва не повідомила про роботу над "Новачком" при приєднанні до Конвенції про заборону хімічної зброї в 1993 році і в подальшому продовжувала роботу над ним.

"Таким чином, ми продовжуємо вважати, що тільки у Росії є технічні засоби, оперативний досвід і мотив для атаки на Скрипалів, і що вкрай імовірно, що відповідальність лежить на російській державі. Іншого правдоподібного пояснення немає", - написав Седвілл.

Варто відзначити, що раніше Хімік Віл Мірзаянов, який називає себе одним із засновників речовини "Новичок", вважає, що застосовувати цю речовину в британському кліматі не мало сенсу.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Недолік цієї серії "Новичків" у тому, що вони мають високу гідровразливість, тобто це нестійкі сполуки, загалом-то кажучи. Ця речовина може бути стійкою лише в умовах відсутності вологи й вологості. Речовину застосували в Англії 4 березня, де стояв туман – крапельки води в повітрі", – сказав він і інтерв'ю.

Хімік заявив, що люди, які труїли Скрипалів не знали про фізико-хімічні властивості "Новачка".

"Вони не знали фізико-хімічні властивості цієї речовини. Цю речовину можна застосувати, тільки коли повітря сухе, тільки в цих умовах. Випробовують цю речовину де? У Шиханах на полігоні, де сухе повітря. Ще в Нукусі – там взагалі дощів немає", – заявив хімік.

Він висловив свою версію, чому Скрипалі не загинули і люди навколо "не дуже постраждали"

"Вони поїхали в ресторан, за їхньої відсутності намастили ручку дверей сумішшю А-234 в желе. Річ у тім, що, коли намастили, почалася реакція гідролізу – реакція речовини з водою миттєво починається. І за цей час концентрація речовини встигла впасти, щонайменше, в кілька разів. І тому вони отримали дозу, але не летальну, тому що розрахункова концентрація впала", - сказав Мірзоянов.

На його думку, "цю речовину в цих умовах міг застосовувати лише ідіот, який нічого не знає про хімічні властивості "Новичка".

Він вважає, що "Новичок" можливо виготовити в одній країні і привезти в іншу без втрати чистоти.

"У закритому вигляді, якщо в нього волога не проникає, тоді можна", - сказав хімік.

Справа Скрипаля: прем'єр Ічкерії в екзилі заявив про лабораторію отрути, роботу якої відновив Путін

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що сестра Юлії Скрипаль сумнівається, що дівчина покинула лікарню.