Археологи наткнулись на унікальну знахідку. В Казахстані розкопали старовинний курган та знайшли там справжній золотий скарб.

Про це інформує "Тelegraf".

Вчені попередньо встановили, що коштовності створили приблизно у 8 - 7 столітті до нашої ери. Як повідомляє прес-служба акима Східно-Казахстанської області, дослідники виявили понад 3 тисячі стародавніх ювелірних виробів.

Вчені стверджують, що багато прикрас є унікальними, адже таких не було ні в одному іншому кургані. Зокрема, мова йде про жіночі сережки-дзвіночки, пластинм і жіноче намисто з дорогоцінними каменями. Також серед унікальних знахідок - золоте спорядження для коней.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

"Велика кількість цінних знахідок в даному кургані дозволяють говорити нам про те, що тут можуть бути поховані чоловік і жінка, які належали до еліти сакського суспільства", - зазначив археолог Зейнолла Самашев.

Відомо, що на незвичайну знахідку натрапили під час експедиції на місці поховання "Елеком-2". Дослідники провели тривалий час в Східно-Казахстанській області, де і розташований курган.

Зараз вчені вже почали досліджувати старовинні прикраси. За їх словами, вироби датовані 8 - 7 століттям до нашої ери. Вражає не тільки їх вік, але і технологія виготовлення: кругової бісер, яким прикрашали вбрання того часу, свідчить, що люди володіли майстерністю мікропайкі.

"Це зовсім інший погляд на історію нашого народу. Все, що ми сьогодні знаходимо, говорить про те, що у людей того часу були розвинені технології, металургійна спеціалізація, а значить, були відкриті розрізи, шахти, видобуток руди, збагачення, плавка і отримання кінцевого продукту. Була глибока індустріальна культура. Це повністю змінює образ кочового народу ", - сказав акім області Даніал Ахметов.

Нагадаємо, археологи розкопали залишки стародавнього міста, яке існувало понад 9 тисяч років тому. Знахідку виявили в районі арабського села Абу-Гош.

Дивіться: Найдивніші археологічні знахідки за всю історію

Як повідомляв Знай.ua, українські археологи випадково розкопали могилу "відьми". Увагу вчених привернув спосіб поховання, і саме це викликало масу запитань.

Також Знай.ua писав, що на північному сході Шотландії археологи виявили дошку для скандинавської настільної гри хнефатафл, яка нагадує шахи.