Українські та норвезькі фахівці за сприяння Альянсу розроблять міношукач нового покоління 3D.

Про це пише УНІАН.

"Де-факто, робота та взаємодія між Україною та НАТО на цьому напрямку вже ведеться. Більше сотні, а саме сто і десять українських фахівців, вже пройшли підвищення кваліфікації в центрі НАТО в Мадриді і в відповідних школах Словаччини. Німеччина вже передала піротехнічним підрозділам Державної служби з надзвичайних ситуацій 50 надсучасних нових міношукачів", - повідомив виконуючий обов'язки глави Місії України при НАТО Єгор Божок, розповідаючи про стан трастового фонду з розмінування.

Читайте також: Папа Римський зустрівся на Кубі із Фіделем Кастро (фото)

Згідно інформації, вже розпочали проект з відновлення матеріально-технічних можливостей піротехнічних підрозділів рятувальників в Донецькій і Луганській областях, які "повністю були розграбовані".

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

"НАТО почало спеціальний проект вартістю близько одного мільйона євро для того, щоб повністю відновити ці два підрозділи за найкращими світовими стандартами, починаючи від екіпірування і технічних засобів і закінчуючи перепідготовкою та підвищенням кваліфікації персоналу.

На завершальній стадії перебуває узгодження в НАТО спільного українсько-норвезького проекту по розробці абсолютно нового 3D міношукача, який потім буде поставлений для використання ДСНС та в Міноборони.

"Цей проект, вартістю 450 тис. євро, розрахований на півроку, тобто через півроку цей новий міношукач повинен бути продемонстрований. Це все фінансується з бюджету НАТО", - підкреслив дипломат.

Завдання розробників - зробити найбільш чутливий і точний металошукач, який дозволить піротехніку, не торкаючись об'єкта, чітко розуміти, яка його форма, до міліметрів.

"Як кажуть фахівці, іноді міліметр має критичне значення з погляду життя і здоров'я піротехніків. Ця розробка буде здійснена в Україні за допомогою норвезьких фахівців", - додав виконуючий обов'язки глави Місії.