Віктор Гіржов, якому заборонили в'їзд в Росію, вважає, що на українську діаспору в Росії чиниться наступ. Про це він заявив "Укрінформу".

Cпівголова регіональної громадської організації "Українці Москви" нагадав, що в ніч на 15 жовтня російські прикордонники на пропускному пункті "Брянськ-Орловський" зняли його з поїзда. ФСБ заборонило йому в'їзд до Росії на 5 років.

Пізніше йому пояснили, що підставою для зняття з поїзда є пункти 26 і 27 закону Російської Федерації про порядок в'їзду і виїзду з Російської Федерації. "Там про забезпечення порядку, безпеки, запобігання шкоді здоров'ю. Нісенітниця якась", - зазначив Гіржов.

Читайте також: В Новосибірську відрили пам'ятник Тарасу Шевченку

Він нагадав, що за останній час закрито дві федеральні організації: Федеральну національно-культурну автономію українців та Об'єднання українців Росії.

Популярні новини зараз
Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

"Я взагалі думаю, що ця вся ситуація є продовженням низки заходів, які російська сторона проводить щодо української діаспори", - коментує він.

Також Гіржов зазначив, що у проміжку між переписами 2002 та 2010 років діаспора наша зменшилась на мільйон, тобто на на третину.

"Про що це говорить? Вони просто перестали визнавати себе українцями. Іде тиск з боку населення та влади, українцям вказують на недоречність їхньої самоідентичності і показують наскільки простіше бути "русскім", - сказав Гіржов.