Фахівці змогли визначити африканських тварин, з яких колись у епоху палеоліту, наші предки робили інструменти.

Палеонтологи заявляють, що роль тварин у житті доісторичних спільнот людей була величезна. Вони служили предметами культу, джерелами їжі та різноманітних цінних матеріалів. Виготовлення знарядь з кісток тварин – старше нашого виду: предки-гомініди практикували його як мінімум 1,8 мільйона років тому.

Проте до нещодавнього часу вивчення таких артефактів, як правило, не дозволяло з'ясувати видове походження кістки. Після сильної обробки тканини втрачають звичайні анатомічні та морфологічні маркери, за якими можна було б встановити, у якої саме тварини вони запозичені.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Однак новий метод ZooMS (Zooarchaeology by Mass Spectrometry, "Зооархеологія за допомогою мас-спектрометрії") здатний визначити походження фрагмента кістки або рогу за біохімічними маркерами.

Основу їх тканини становить структурний білок колаген, причому його амінокислотний склад різних видів злегка розрізняється. ZooMS дозволяє з'ясувати його і співвіднести з базою таких "відбитків колагену", щоб визначити видову приналежність зразка.

Таку роботу виконали Джастін Бредфілд та його колеги з Йоханнесбургського університету, стаття яких опублікована в журналі Archaeological and Anthropological Sciences.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що так чи інакше всі дослідники космосу задалися питанням про причини візитів інопланетян на Землю.

Нещодавно деякі з них висунули кілька цікавих версій. Наприклад, деяким уфологам здається, що прибульці відвідували Землю в давні часи, щоб краще розглянути планету Нібіру.

Варто нагадати, що в різних куточках планети все частіше з'являються непізнані літаючі об'єкти. Про це повідомляють уфологи зі всього світу. Нещодавно гості з космосу були помічені в Австралії, на території Мельбурна. "Криваві НЛО" змусили жахнутися свідків цього явища.

Нагадаємо, мчить з величезною швидкістю: астрономи помітили щось дуже дивне.

Як повідомляв Знай.uа уразило блискавкою: у мережі з'явилися загадкові кадри аварії НЛО.

Знай.uа писав, на Місяці помітили невідомих істот.