З 13 вересня цього року вчені не перестають спостерігати за Червоною планетою. Так вже більше місяця європейський орбітальний літальний апарат, який обертається навколо Марса, спостерігає за довгою, перистою хмарою. Про це повідомляє Space.com, передає Хвиля.

Як заявляють в Європейському космічному агентстві, хмара залишається на одному місці над горою під назвою Арсиа близько марсіанського екватора з 13 вересня. Однак, за словами агентства, це місце просто збіг.

Як вважають вчені, вулканічний процес не створює хмари — вулкан не був активним близько 50 мільйонів років.

Варто зазначити, що схожі хмари вже помічали раніше. Так космічний апарат Mars Express і його попередники помічали подібне явище, принаймні, три рази, і ці хмари формувалися приблизно в той же час в марсіанському році. І це розбіжність, повідомили в ЄКА.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Провідні фахівці заявляють, що хмара наповнена водним льодом, що сформувало газовий потік уздовж вулкана. Це означає, що це хмара — це те, що вчені називають хмарою орографічного походження.

Дослідники, які стежили за хмарою, помітили, що воно росте протягом ранку, розтягуючись уздовж екватора. На нього може також вплинути пил, яка все ще знаходиться в атмосфері, від масивної пилової бурі, яка охопила Марс на початку цього року.

Варто відзначити, Влада Стаменкович з Каліфорнійського технологічного інституту і її колеги вирішили з'ясувати, скільки кислороду може бути розчинено в рідкій воді з дуже високим вмістом солей, яка, судячи з усього, є й сьогодні під поверхнею і, можливо, навіть на поверхні Марса.

Так вченим вдалося з'ясувати, що концентрація кисню в дуже солоних водах під поверхнею Марса може бути достатньо високою для того, щоб там могли існувати аеробні мікроорганізми.

Нагадаємо, житель Великобританії Джейсон Каллум поділився відеозаписом, на якому відображений незвичайний об'єкт, з іншими користувачами.

Як повідомляв портал "Знай.uа", NASA планують дійсно революційну місію по відправці людей на Венеру. Екіпаж буде жити в хмарах над поверхнею планети, ширяючи на високотехнологічних дирижаблях.

Також "Знай.uа" писав, астрономи намагаються з'ясувати походження дивних загадкових смуг, які виявили на поверхні Діони, потенційно жилого супутника Сатурна.