Відома зіркова тренер і телеведуча Аніта Луценко завжди дає безліч корисних порад про здоров'я і спорт на своїй сторінці в Instagram.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяНещодавно знаменитість поділилася дуже важливим для українок постом, в якому розповіла про користь і шкоду глютену, на який останнім часом так ополчилися прихильники здорового харчування. Так, артистка, посилаючись на пост лікаря-дієтолога Олени Молотової пояснила на прикладі маленьких дітей, чому глютен важливий для нашого здоров'я і шкідливий лише для тих, у кого є непереносимість.
Варто відзначити, що глютен – це об'єднана назва білків, які містяться в пшениці, житі і ячмені. У деяких людей імунна система неправильно реагує на глютен, атакуючи власні клітини слизової оболонки кишечника, надалі чого розвивається цекіалія. У здорових же людей, які відмовилися від глютену, є серйозний ризик позбутися всієї групи якісних і здорових цільнозернових продуктів і тих необхідних поживних речовин, які вони дають.
👩 Коли я тільки починала працювати, педіатри рекомендували дітям на першому році життя більш пізнє введення каш з глютеном. Вважалося, що так правильніше і корисніше для дитини. ⠀
🌾Високоякісне дослідження з промовистою назвою EAT показало, що пізнє введення в раціон дитини частих алергенів не попереджає, а навпаки підвищує ризики алергії на ці продукти. ⠀
👶В рамках цього ж дослідження було показано, що більш раннє введення продуктів прикорму з глютеном знижує в подальшому житті ризик розвитку целіакії. 1004 дитини розділили на 2 групи — перша група (488 дітей) в період з 4 до 6 місяців отримували близько близько 500 мг глютену на добу (у вигляді пшеничного печива) на додаток до грудного молока, а друга — (516 дітей) в період з 4 до 6 місяців перебували виключно на грудному вигодовуванні відповідно до поточних рекомендацій. ⠀
🌾До трирічного віку у 7 дітей з другої групи (1,4%) розвинулася целіакія. У групі дітей, які отримували глютен з 4 місяців жодного випадку розвитку целіакії до трирічного віку зареєстровано не було. ⠀
🌾Глютен - це об'єднана назва білків, які містяться в пшениці, житі і ячмені. У деяких людей імунна система неправильно реагує на глютен, атакуючи власні клітини слизової оболонки кишечника. Таким чином розвивається аутоімунне захворювання тонкої кишки зі спадковою схильністю - целіакія.
Оскільки тригером запалення є глютен, логічно прибрати його з харчування. І дійсно, при постановці діагнозу целіакії людині на все життя призначається дієта без глютену. ⠀
🌾Однак зараз навколо глютену виникла ціла теорія змови, яка відображає тривожність сучасної людини. Прийнято вважати його "шкідливим" і виключати з харчування здорових людей. Це веде до того, що людина позбавляється майже всієї групи якісних і здорових цільнозернових продуктів і тих необхідних поживних речовин, які вони дають. ⠀
✅Як видно з наведеного дослідження, навіть у маленьких дітей різноманітне харчування корисніше для здоров'я і профілактики захворювань, ніж непотрібні і невиправдані обмеження.
Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше
Нагадаємо, раніше
Як повідомляв портал "Знай.ua",
Також "Знай.ua" писав, що