Напевно, багато українців встигли на особистому досвіді відчути чергове подорожчання продуктів.
Так, в Україні початок осені 2018 відзначилося подорожчанням 77% продуктів харчування.

Найбільше додали в ціні картопля - 11%, куряче філе - 7% і бройлер - 4%.

Про це стало відомо з повідомлення в Facebook, яке розмістив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Прощай літо. Дива не відбулось За розрахунками Асоціації постачальників торговельних мереж, у липні та серпні можна було...

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще
Posted by Alexey Doroshenko on Friday, 7 September 2018

За словами експерта, також на 4% подорожчала варена ковбаса, яловичина і борошно додали в ціні 3%, вартість капусти і свинини зросла на 2%. Менше, ніж на 2% подорожчав житній і житньо-пшеничний хліб, рис. Один відсоток до вартості додали цукор, молоко і пшоно.

Крім цього, зафіксовано подорожчання соціальних сортів хліба і батона, манки, ячної крупи, риби, вершкового масла, сметани і сиру.

Варто також згадати про те, що ряд продуктів в серпні навпаки, подешевшав. Зокрема мова йде про моркви -32%, цибулю і буряк - по 16%. Майже на 13% знизилася вартість яблук, на 6% - яєць. Менше, ніж на 1% стали дешевше сало і гречка.

До слова, провідні експерти Асоціації постачальників торговельних мереж традиційно проаналізували, як змінювалися ціни на соціальні продукти протягом року.

Крім цього, фінансисти визначили регіони України, в яких темпи зростання або зниження були найбільшими / найменшими. Про це у себе в Facebook написав експерт Олексій Дорошенко.

За його словами, найгірші показники продемонстрували Донецька, Закарпатська і Чернівецька області, в яких стався найвищий ріст - відразу по 3 позиції продуктів в кожній. За дві позиції - в Запорізькій, Київській, Луганській, Рівненській та місті Києві. По одному рекорду економісти зафіксували у Волинській, Миколаївській, Тернопільській та Черкаській областях, повідомляє портал Politeka.

«Донеччина примудрилася встановити відразу три антирекорди. Якщо за рік в Україні тушка бройлера піднялася в ціні на 6%, то в Донецькій вона виросла на 26%. Ціни на рис по Україні зросли на 27%, на Донеччині - на 44%. Аналогічна ситуація з м'яким сиром: в середньому показники по Україні знизилися на 5%, в Донеццкой області піднялися на 11%. Але тут варто відзначити, що середня зарплата в регіоні за рік зросла на 24% », - пише експерт.

За словами експерта, Закарпатті демонструє аналогічні «рекорди»: яловичина в Україні подорожчала на 17%, а в регіоні - + 34%. Буряк в середньому додав у вартості на 70%, а на Закарпатті - на 172%. Пшеничне борошно в регіоні подорожчала відразу на 28%, а в Україні в середньому на 5%. Однак, як заявив Дорошенко, зарплата в регіоні також зросла на 26%.
«На Буковині сало за рік подорожчало на 77%, а в Україні середній показник подорожчання - 40%. Варена ковбаса в середньому додала в ціні на 28%, а в Чернівецькій області відразу на 55%. За рік тут зарплата піднялася на 23% », - заявив Дорошенко.

У Запорізькій області, за словами Дорошенка, хліб додав в ціні на 42%, хоча в Україні він подорожчав лише на 28%. За останній рік курячі яйця в Україні подорожчали на 100%, а в цьому регіоні на 136. Зарплата, в цілому, зросла на 24%.
«Київська область за статистикою відзначилася тільки макаронами і головним політичним продуктом. Перші додали у вартості на території регіону відразу на 95%, а ось гречка подешевшала тільки на 2% (показники по Україні - зниження на 26%). Середня зарплата ж виросла на 27% », - запевняє експерт.

Серед показників експерт також звертає увагу на столицю, де також було зафіксовано зниження вартості певних продуктів. Цукор в Києві подешевшав на 9%, як і на території всієї України. А чорний хліб додав в ціні на 69%. Зарплата в столиці піднялася за рік на 21%.

Фінансист також розповів про Волинську область, де був зафіксований «сметанний рекорд».
«У цьому регіоні сметана зафіксувала рекорд по Україні в цілому. Ціна підвищилася відразу на 38%, коли по про країну вартість піднялася лише на 16%. Середня зарплата тут виросла на 26% », - підсумував експерт.

Крім цього, Дорошенко зазначив, що на Луганщині найвищі показники по зростанню середньої зарплати. За рік вона зросла тут на 32%, що є рекордом по Україні.

Нагадаємо, кавуни, дині, сливи, виноград, нектарини, груші, яблука, інжир – лише частина багатого арсеналу фруктів першого місяця осені. Блогер і консультант по ЗСЖ Ольга Фоміна розповіла, які фрукти і овочі мають найбільший запас корисних речовин. Про це передає Обозреватель.

Як повідомляв Znaj.ua, облгази не змогли забезпечити своєчасного встановлення індивідуальних лічильників газу за рахунок тарифних коштів.

Також Znaj.ua писав про те, що нещодавно стало відомо про те, що українці, які працюють за кордоном, за підсумками семи місяців 2018 року відправили додому $ 6,3 млрд.