Останнім часом ситуація на валютному ринку дивує нестабільністю і перепадами.

Експерти розповіли до чого варто готуватися 6 жовтня.

аналітики

На 6 жовтня курс гривні щодо долара на готівковому ринку виріс відразу на 8 копійок, розповіли експерти джерела finance.ua.

Долар у четвер подешевшав на 8 копійок в порівнянні з попереднім днем ​​- купували його по 28,10 гривень, а продавали - по 28,38 гривні.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Що стосується євро, то ситуація з цією валютою залишається майже стабільною. Євро втратив в ціні 4 копійки і коштував 32,94 грн.

  • 100 доларів США - 2841.1552 гривні
  • 100 євро - 3290.6260 гривні
  • 10 російських рублів - 4.1499 гривні.

До слова, мешканці України отримують документи даного типу вже протягом двох років. Цей паспорт - крок в розвитку технологічного світу. Але не все так просто. 24 канал розповів про те, з якими труднощами можна зіткнутися і як їх вирішити.

Українці почали отримувати паспорти у формі картки в 2016 році. Першими їх дали тим, для кого паспорт був виданий вперше в зазначеному році, а також тим, хто втратив свій звичний паспорт, а також по настанні 25-ти і 45-річного віку. 3 жовтня Кабінет міністрів трохи змінив порядок оформлення паспорта громадянина України у форматі ID. 31 листопада 2018 року кожен бажаючий може змінити формат документа в обмін на стару версію.

Держава не просить робити це в обов'язковому порядку, але й не планує надалі видавати паспорти в паперовому варіанті. Але деякі українці вимагали залишити їх документи до звичної версії і не нав'язувати картку. Верховний Суд зазначив, що це законна вимога.

Переваги ID-паспортів

На першому місці - безпека. У Державній міграційній службі повідомляють, що в часи розвитку технологій складно захистити від підробки паперовий варіант документа. А ось картку підробити не вдасться завдяки чіпу.

Ще одна перевага - стрімкий розвиток інших сервісів. Чим більше буде електронних документів, тим більшу мотивацію отримає бізнес для фінансування розробки подібних сервісів. Мова йде і про державні послуги, і про комерційні, наприклад, банківські.

Мінуси ID-паспортів

Вже в минулому році з'явилася проблема, коли банки не хотіли приймати пластикові картки, так як в них не зазначено місце реєстрації людини. Справа в тому, що подібні відомості власник паспорта може записувати тільки за бажанням. Друга проблема - не всі компанії і організації мають обладнання, здатне розпізнати таку інформацію на картах.

Рішення проблеми

У Національному банку повідомляють: ID-паспорт - це самий справжній паспорт громадянина України, який встановив закон, і він ніяк не обмежує тих, хто користується послугами банку.

До речі, НБУ ще в 2017 році порадив доопрацювати свої програмно-технічні комплекси та навчити свій персонал користування новими технологіями. А якщо банку потрібна інформація про проживання: власник паспорта може сам написати ці дані і закріпити їх підписом.

Так, якщо у вас є проблеми з ID - паспортом в банку, нагадайте його працівникам, що відмова від обслуговування - це порушення закону з їхнього боку.

Нагадаємо, базовий макроекономічний сценарій на 2018 від Нацбанку показує, що докапіталізації на 6 мільярдів гривень потребують 8 банків.

Як повідомляв Znaj.ua, стало відомо, що буде з курсом валюти в жовтні, коли розпочнеться опалювальний сезон та як це вплине на долар.

Також Znaj.ua писав про те, що Нацональний банк попереджає про зміни в порядку міжбанківських гривневих переказів в Україні.