Кожен десятий український студент у Польщі (3520 з 35584 чоловік в 2016 році) навчається за так званою "картою поляка" – документом, який підтверджує належність іноземної особи до польського народу, і гарантує ряд преференцій.

Навчання у Польщі
Навчання у Польщі

При цьому польські корені є тільки у кожного третього, йдеться в дослідженні українського аналітичного центру CEDOS, в якому взяли участь 1055 українців.

Респондентами стали учні на бакалаврській або магістерській програмі в Польщі та випускники, які мають диплом польського вузу.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Так, 67% респондентів зізналися, що у них немає і не було родичів у Польщі, тоді як 31% стверджують, що їх бабуся або дідусь були вихідцями з цієї країни.

Незважаючи на це, 58% опитаних живуть у Польщі протягом тривалого часу – від року до чотирьох років.

При цьому державна програма дозволяє власникам "карти поляка" з 2014 року отримати постійний вид на проживання, а з 2 вересня 2016 року власники карти, які провели в Польщі рік, можуть отримати громадянство.

Крім того, з 1 січня 2017 такі особи можуть одержувати фінансову підтримку протягом перших 9 місяців проживання в Польщі, а навчання у польських вузах для власників картки безкоштовне.

Польща
Польща

Раніше повідомлялося, що Польщі переживають через можливий різкий відтік українських заробітчан в країни Західної Європи. Про це повідомляє видання Rzeczpospolita.

Польська економіка розвивається швидкими темпами і відчайдушно має потребу в робочій силі, яку складають українці і на які вона спирається. Однак вони все частіше вибирають майданчиком для заробітку інші країни.

Українські заробітчани допомогли вирішити кадрові проблеми в Чехії та Словаччині, але попит лише зростає. Дані ООН свідчать, що з 2015 року з України виїхало 7% робочої сили. Така трудова міграція в найближчі роки може загрожувати стабільності цін і підривати економічне зростання України.

Нагадаємо, в якій країні українські заробітчани живуть краще за все.

Як повідомляв "Знай.ua" Польща виставила українок посміховиськом на весь світ.

"Знай.ua" писав, як над українськими заробітчанами знущаються в Польщі.