Повір'я

За повір'ям П'ятницю насамперед покровителька жінок, вона допомагає в заміжжі, в народженні дітей, в домашньому господарстві, ткацтві і прядінні. Часто святій приносили в жертву лляну кужіль, нитки, тканину і овечу вовну. Все подаяння потрібно було кинути в колодязь, над яким стояла скульптура П'ятниці з дерева. Такий обряд називали «Мокриди».

У цей день була особлива заборона на роботу, не можна було навіть прати і прясти, але можна було працювати з льоном. Люди вірили, що трави та квіти, якими вони прикрасили образ Параскеви, будуть цілющими. Їх прикладали до хворих місць, обливали водою і купали в цій воді дітей, поїли відварами хворих. Параскеві також молилися, щоб позбавила від хвороб. Також вважалося, що вона захищає торгівлю, тому і влаштовували П'ятницькі ярмарки, де ставили її ікону на почесному місці.4

Прикмети на 10 листопада

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще
  • На Параскеву - перший зимовий день.
  • Якщо випав сніг, а вишня ще не все листя скинула, то він швидко розтане.
  • У день Параскеви Льняниці, щоб не накликати біду, забороняється робити роботу, пов'язану з водою. Виняток становить хвороба дитини. В цьому випадку її необхідно умити в джерелі.
  • Одержаний після витрепки перший льон необхідно освятити в церкві.
  • Вагітній жінці забороняється в цей день давати в борг гроші. Вважається, що таким чином вона віддає в чужі руки долю своєї майбутньої дитини.
  • Народжені 10 листопада наділені даром передбачення. Носити їм слід онікс.

Раніше Знай.uа повідомляв, що тепер українці відзначатимуть ще одне державне свято.

Нагадуємо, що аура може розповісти всю правду про кожен знак Зодіаку

Також раніше Знай.uа повідомляв, чого чекати в Чорну п'ятницю 23 листопада і чи будуть реальні знижки