Із настанням зимових морозів додається проблем і витрат у водіїв, а також пацієнтів у травматологічних відділеннях. Все тому, що ми надто рідко замислюємося про особисту безпеку, поспішаючи на роботу, чи додому. Тому варто запам'ятати дієві поради лікарів та рятувальників, аби руки і ноги лишилися цілими, а обличчя – без синців.

Як не травмуватися на слизькій дорозі?

Зазвичай люди падають на хідниках, де лід непомітний і припорошений снігом. Часом падають через свою ж неуважність – говорять по мобільному, розглядають вітрини магазинів. Тому слизькою дорогою треба йти не поспішаючи, трохи розслабивши ноги в колінах. Ставати на підошви, а не п’яти чи пальці.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Піднімати ноги високо не можна, краще також оминати металеві кришки люків, бо вони найчастіше вкриваються льодом. Особливо обережними під час ожеледиці повинні бути люди похилого віку, їм варто брати зі собою паличку з гумовим наконечником, на яку можна спиратися.

Йдучи слизькою дорогою, ніколи не тримайте руки в кишенях – тоді не втратите рівноваги, а при падінні сила удару суттєво зменшиться.

Якщо несете сумку з продуктами, краще взяти їх в обидві руки – для рівноваги. Травматологи застерігають: падати на руки в жодному випадку не можна –намагаючись полегшити удар рукою, ви ризикуєте зламати зап’ясток або передпліччя.

Якщо ви все таки падаєте, не панікуйте:

при падінні необхідно прийняти позу “нападаючої рисі”: щоби не травмувати шию, швидко зігнути ноги в колінах, втягнути голову в плечі і постаратися впасти набік. Якщо ж відчуваєте, що падаєте назад, спробуйте спочатку сісти, а потім лягти на спину. Притисніть голову до грудей, а руки розкиньте в обидва боки. Напружте м’язи, вони захистять суглоби від травмування

У момент падіння потрібно напружити м’язи – під час удару вони захистять суглоби від травмування. Якщо падіння неминуче, спробуйте перекотитися – так можна “розтягнути” удар, він буде не таким болісним. Якщо падаєте на спину, необхідно притиснути підборіддя до грудей, а руки розвести щонайширше.

Якщо ж летите з висоти, наприклад зі сходів, насамперед захистіть голову і шию, прикривши їх руками. Упавши, обов’язково перекотіться – це, знову ж таки, полегшить удар.

Перша допомога при падінні

Травматологи радять до прибуття лікарів притиснути забите місце рукою і потримати дві-три хвилини

У цей час припиниться доступ крові до ушкоджених тканин припиниться, і гематома не пошириться далі, ушкоджене місце не загноїться, не набрякне і менше болітиме. Навіть якщо й виникне синець, наслідки удару минуть швидше.

Якщо ви травмували під час падіння руку

передусім зафіксуйте її у так званому фізіологічному положенні на хустині або ж закладіть руку за пазуху (в цьому положенні м’язи руки перебуватимуть у спокої, тому навіть якщо ви її зламали чи вивихнули, завдяки такому простому способу уникнете ускладнень).

Якщо травмували під час падіння ногу, її треба також зафіксувати, бажано еластичним бинтом або шарфом, і за можливості не ставати на неї.

Так само варто перетиснути забите місце, щоб не було гематоми. Зігрівальні компреси в першу добу після падіння прикладати не варто, бо площа гематоми може розширитися і виникне набряк.

Про перелом або вивих зазвичай свідчать різкий біль у місці удару, наростаючий набряк, вкорочення ушкодженої кінцівки, неможливість нею повноцінно рухати.

В такому випадку варто знерухомити ногу (чи руку), наклавши пов’язку або шину так, аби зафіксувати суглоби вище і нижче місця ймовірного перелому (вивиху) і прикласти щось холодне, наприклад, мішечок із льодом або снігом, на 10-15 хвилин. Це зменшить біль і набряк.

Якщо ви травмували під час падіння шию

зафіксуйте голову шарфом і відразу ж до невролога! Перші ознаки струсу мозку такі: нудота, блювання, запаморочення, тимчасова втрата пам’яті, холодний піт, млявість, гарячка. Якщо у вас спостерігаються ці симптоми, варто щонайменше рухатися і обов’язково викликати лікаря.

Не забувайте! Будь-яке ушкодження кісток і суглобів може спричинити травматичний шок, який виникає внаслідок нестерпного болю. В такому випадку треба прийняти протибольовий препарат. Категорично заборонено в холодну погоду грітися спиртним – воно погіршує координацію рухів і пригальмовує реакцію. До того ж, можна важко травмуватися, не відчути болю і, як наслідок, невчасно звернутися по медичну допомогу.

Дивіться: Як правильно падати на слизькій дорозі – поради травматологів

Нагадаємо, українцям показали наслідки снігового колапсу першого тижня зими. Як повідомляв "Знай.ua", синоптики поділилися прогнозом погоди на Новий Рік. Також "Знай.ua" писав, експерти порадили, як займатися спортом взимку.