Харківська обласна рада проголосувала за скасування свого рішення від 2012 року, яке надало російській мові статус регіональної.

Про це повідомив депутат Харківської облради Дмитро Булах в Facebook.

Наразі вже відомо, що важливе голосування пройшло ще минулого тижня.

Забыл немного порадовать. На прошлой неделе облсовет проголосовал за отмену некоторых своих предыдущих решений. Среди...

Geplaatst door Dmytro Bulakh op Donderdag 13 december 2018

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

"Минулого тижня облрада проголосувала за скасування деяких своїх попередніх рішень. Серед них одне ідіотське і одіозне. Рішення від 2012 про те, як і де використовувати російську мову. Тобто фактична регламентація її регіонального статусу ", - повідомив депутат.

Відзначається, що за відповілне рішення проголосувало 3/4 від всіх депутатів, а також більшість фракцій Оппоблока і Відродження.

Варто відзначити, що у 2012 році український парламент прийняв скандальний мовний закон "Ківалова-Колесніченка".

Відповідно до документу, якщо кількість носіїв мови на певній території складатиме не менше 10% від загальної чисельності населення, то ця мова може використовуватись, у роботі місцевих органів влади.

Однак в лютому 2018 року Конституційний суд визнав закон Про основи державної мовної політики неконституційним.

Разом з тим варто відзначити, що в Івано-Франківській обласній раді було вирішено ввести мораторій на публічне використання "російськомовного культурного продукту на території області". Це означає, що всі російські і російськомовні книги, музика, фільми, театральні постановки, теле - та радіопередачі та інші витвори, що мають відношення до культури, заборонені російською мовою, тепер – тільки рідною, державною.

У тексті рішення уточнюється, що "російськомовний культурний продукт агресора" заборонений в області в будь-якому вигляді і формі. І так буде до тих пір, поки Росія не звільнить окуповані території і не припинить агресивна поведінка на адресу України.

Крім того варто відзначити, що в Україні розпочався третій етап впровадження україномовного продукту на радіостанціях. Новий закон збільшує квоти, тепер пісень на солов'їній складатиме в ефірі не менше 35% на добу.

Ця норма поширюється і на прайм-тайм, де тепер також не менше 35% пісень будуть звучати українською.

Закон з квотами на україномовний контент діє вже два роки. Незважаючи на початкове обурення в зв’язку з такими жорсткими заходами, за весь цей час жодна радіостанція не закрилася, а ось українських пісень різних жанрів лише збільшується, крім того, суспільство по-іншому поглянуло на вітчизняний продукт.

Нагадаємо, покупці провчили касирку, котра забула, де живе.

Як повідомляв "Знай.ua", кримські татари підтримали полонених українських моряків.

Також "Знай.ua" писав, про шокуючі зізнання матері українського моряка, подивіться, кого забрала Росія.

Як діють україномовні квоти на радіо?