Стало відомо, що в Україні з'явиться індикативна собівартість навчання (мінімальна вартість), нижче якої більше не можна буде встановлювати оплату за отримання вищої освіти за контрактом на конкретних спеціальностях. Про це пише Юрліга.

Так, нововведення передбачається Законом про держбюджет на 2019 рік (в обсягах мінімального розміру вартості навчання по кожній спеціальності згідно з ліцензійними умовами). У відповідь Міністерство освіти і науки України розробило законопроект урядової постанови "Про деякі питання запровадження індикативної собівартості".

Повідомляється, що, згідно нововведенню, у такі спеціальності увійдуть "Право", "Культура і мистецтво", "Гуманітарні науки", "Соціальні та поведінкові науки", "Журналістика", "Управління і адміністрування", "Архітектура і будівництво", "Ветеринарна медицина", "Охорона здоров'я", "Сфера обслуговування", "Публічне управління і адміністрування" та "Міжнародні відносини".

Індикативну собівартість будуть визначати як 60% - у 2020 році, 70% - в 2021 році, 80% із 2022 року середнього розміру витрат на оплату послуг з підготовки одного фахівця на умовах держзамовлення у закладі вищої освіти в попередньому календарному році. При цьому витрати на стипендіальне забезпечення, виплати відповідно до законодавства дітям-сиротам та особам з їх числа, видатки розвитку не враховуються.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Також варто уточнити, що розмір індикативної собівартості зменшується для вечірньої форми отримання освіти на 25%, для заочної та дистанційної форм отримання освіти на 50%, а також збільшується на 30% для освітньої ступеня магістра. Пізніше Міносвіти додатково відповість на питання визначення та використання індикативної собівартості.

Нагадаємо, що в Україні набули чинності нові умови прийому у вищі навчальні заклади на 2019 рік.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Україні стартувала реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Обов'язковою умовою для проходження тестування є правильна реєстрація.

Також портал Знай.uа писав, що встановлений перелік предметів для державної підсумкової атестації школярів.