Під час реставрації підлоги в храмі святої Параскеви у місті Буськ будівельники знайшли литий бронзовий нагрудний хрест-складень. Його датують орієнтовно ХІІ-ХІІІ століттям.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

Наразі вже відомо, що стародавню реліквію виявили у вівтарній частині храму. Відзначається, що подібні хрести з'явились на теренах України ще у період Київської Русі з поширенням християнства. При цьому зазвичай у сердину таких хрестів зазвичай вкладали мощі святих.

Археологи вже встигли оглянути орнаменти на хресті і встигли відзначити, що там закодовані так звані духовні способи життя на зорі становлення християнської віри на теренах Київської Русі. Крім того складна техніка обробки металу також свідчить про надзвичайно високу майстерність ремісників Русі.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

При цьому археологи припускають, що власником хреста був священник, похований на терторії храму.

Варто нагадати, що на днях українські дослідники показали знімки стародавньої посудини. Відомо, що стародавню посудину знайшли в селі Вільна Україна Каховського району Херсонської області.

"Посудина, згідно з автором розкопок – зрубної культури з циклічною композицією з використанням свастичного орнаменту II тис. до н. е. Розкопки А. Н. Лєскова, 1971 рік", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, при розкопках у китайській провінції Ляонін палеонтологи знайшли незвичайні скам'янілості, які їх збентежили. Дослідники провели детальний аналіз, результати якого показали, що це крихітний теропод з деякими особливостями. Він має унікальну будову передніх кінцівок і перетинчасті крила. Вчені дали назву новому виду – Ambopteryx longibrachium.

Як повідомляв "Знай.ua", на 3-тисячолітній базальтовій стелі виявили викарбуване ім'я правителя Балака, який є ключовим персонажем у біблійній притчі в Книзі Чисел.

Також "Знай.ua" писав, що у російському Новокузнецьку дружина священнослужителя влаштувала бійку з місцевою мешканкою. У бійці взяв участь і сам батюшка. Відзначається, що дружина священнослужителя розбила жінці обличчя важким залізним електрошокером.

Путін був впевнений що Порошенко не програє такому кандидату, як Зеленський. Сергій Гайдай