В церковному календарі це день вшанування пам'яті святителя Павла (сповідника, патріарха Константинопольського) і мучениці Клавдії Анкірської. Інші назви свята: «Павло», «Павло сповідник», «Клавдія», «Льодостави».

Павло жив у час, коли іконоборці люто боролися проти християнських святинь, а він виступав на захист віри. Тому Павло і святий Феофілакт, який приєднався до нього, зазнали утисків і переслідування. Клавдія була однією з 7 праведних Анкірських дів. В похилому віці їх схопили і піддали мукам, а потім убили і скинули тіла в річку. Одна з них на наступну ніч явилася уві сні святому Феодоту і попросила поховати їх тіла. Але за виконання прохання Федот теж помер мучеником.

Павло сповідник, фото: Азбука веры
Павло сповідник, фото: Азбука веры

Чого не можна робити 19 листопада

На Павла не займайте і не позичайте грошей. А щоб не розсердити Клавдію, не можна їсти в цей день м'ясних продуктів. Вона може наслати хвороби і неприємності. Та й взагалі намагайтеся не ображати домашніх тварин.

Народні прикмети на 19 листопада

Популярні новини зараз
Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Лід 19 листопада промерзає на водоймі купою – до урожайного року на хліб; гладкий – прикмета врожаю на картоплю.
  • Сніжну зиму обіцяє снігопад в день Клавдії.
  • Немає вітру, значить, скоро похолодає.
  • Зоря червоніє 19 листопада – прикмета до зливи.
  • Зоряне небо на Клавдію – до морозу, якщо ж зірок не видно – прикмета до снігопаду.
  • Ворони кружляють у небі 19 листопада – до снігу.
  • Снігурі один до одного туляться в день Павла Льодостава – до холоду.
  • Галки голосно кричать у день Клавдії – прикмета до тепла.
  • Дим з труби йде догори – до похолодання.
  • Народжені на Павла Льодостава цілеспрямовані. Завжди досягають бажаного. Вони ніколи не відмовляють у допомозі іншим. Рішучі і вимогливі до себе і оточуючих.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.