У православному календарі Різдво виступає одним з 12 головних свят річного богослужбового кола. У християнській церкві в II-IV століттях Різдво відзначалося 6 січня. Свято називалося Богоявленням і було пов'язане з Хрещенням Господнім. У IV столітті святкування Різдва було перенесено на 25 грудня. Після переходу в 1918 році з юліанського на григоріанський календар православна церква почала відзначати його 7 січня.

Що потрібно робити на Різдво

Люди і Церква за цей час придумали безліч правил. Для початку, перед тим, як сісти за стіл, потрібно подути на стілець або лавку. Це треба зробити, що випадково не сісти на душі предків. Вони іноді приходять поласувати стравами на свято. За столом обов'язково повинна зібратися вся родина. Постарайтеся не спізнюватися, є повір'я, що тоді ви весь рік будете жити в чужій країні. Не кричіть і не сваріться за столом, щоб не турбувати померлих. А вибачення у всіх можна просити як вголос, так і пошепки.

Народні прикмети на 7 січня

Є багато повір'їв з приводу куті. Вважається, що якщо з'їсти всю чашку або миску, скільки вам дали, то будете багаті в цьому році. А якщо незаміжня дівчина чи неодружений хлопець у ніч на Різдво з'їдять 12 ложок куті, то значить зустрінуть в цьому році своїх коханих.

Популярні новини зараз
Приречені на навіпголодне існування: частина стареньких буде жити на 2361 гривню Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Також вважається, що все, що ви взяли в борг, потрібно повернути до Різдва. За столом потрібно сидіти тільки в світлому одязі, так як темний може принести горе і печалі у ваш дім. А якщо, коли йшли до церкви, спіткнулися, то це все до чортових витівок. Вам потрібно тричі перехреститися, щоб позбутися від бід.

Різдво, фото: IGotoWorld
Різдво, фото: IGotoWorld

Обряди і ритуали на Різдво

Є кілька простих ритуалів для залучення щастя, удачі і миру. Щоб отримати удачу потрібно зайти в темну кімнату, відкрити штори, запалити свічку і почекати біля вікна до першої зірки. Потім подивіться на неї і скажіть: «Віфлеємська Зірка сяє і всім про радість народження Ісуса сповіщає. Нехай і мене ця радість торкнеться, а удача не відвернеться. Удачі й щастя мені і моїй родині». Свічку слід швидко загасити і сховати біля ікон.

Різдво, фото: delfi
Різдво, фото: delfi

Наступний обряд принесе у вашу родину мир. Купіть 12 свічок у храмі до полудня і поставте кожну біля Різдвяної страви. Коли кожен член сім'ї буде пробувати її, скажіть, дивлячись на полум'я свічки: «Нехай у душах моїх рідних буде стільки тепла, скільки дасть ця свічка». Коли трапеза закінчиться, дайте свічкам догоріти.

Ворожіння на Різдво

Православна Церква забороняє ворожити, але наші предки традиційно ворожили під час святок.

Є просте ворожіння нитками. Візьміть 7 ниток різних кольорів, покладіть їх у головний убір, а потім витягніть будь-яку. Якщо вам попалася біла, вас чекають добрі вісті, синя принесе цікаві знайомства, чорна – злість, жовта – розквіт життя, зелена – міцне здоров'я, червона – любов, коричнева – неприємності на роботі.

Різдво, фото: паранормальных явлениях
Різдво, фото: паранормальных явлениях

Можна дізнатися чи збудеться ваше бажання. Загадайте його і виберіть якусь мету. Потім ідіть до неї, п'ятку однієї ноги ставте до носка іншої. Якщо, коли ви підійшли до мети, торкнулися лівою ногою – ваше бажання не виконається, а якщо правою – збудеться дуже скоро.

Щоб поворожити на весілля, візьміть три наперстка і покладіть під них квітку, кільце і стрічку. Закрийте очі і перемішайте. Потім три рази покрутіться навколо себе і візьміть один з наперстків. Якщо під ним виявилася квітка, то у вас з'явиться коханий, якщо кільце – вас чекає весілля, а стрічка віщує ще рік без чоловіка.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.