У неділю, 2 вересня, у Стамбулі почався собор Константинопольської церкви, на якому серед інших питань розглянуть надання автокефалії для Української Православної церкви.


Понад сто єпископів з усього світу приїхали, щоб взяти участь в соборі. Відкрив його патріарх Константинополя Варфоломій, передають ЗМІ.
Собор проходитиме до 3 вересня, однак питання України планують розглянути сьогодні, 2 вересня, в другій половині дня. Якщо ідею створення єдиної помісної церкви підтримає більшість ієрархів, то для надання Томосу Києву не буде ніяких процедурних перешкод.


Нагадаємо, Україна готується до отримання Томосу про автокефалію православної церкви. Патріарх Філарет є одним з прихильників цього процесу.
"Зараз Москва почала запеклу боротьбу проти того, щоб Україна отримала Томос", - сказав Філарет в інтерв'ю журналу "Країна".

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще


Нагадаємо також, що Україна може отримати Томос про автокефалію Української православної церкви до 1030-річчя хрещення Русі – 28 липня. Про це заявив президент Петро Порошенко під час участі в молитві за мир в Україні разом з українською громадою в Іспанії.

"Перемога – це не тільки звільнення української землі. Перемога – це коли вперше більш ніж за 300 років, в Україні з'явився реальний шанс створити єдину помісну православну і головне – Українську церкву. І ми молимося, щоб до 1030-ліття хрещення України-Русі святим рівноапостольним князем Володимиром Господь дарував нам цей Томос", - заявив Порошенко.


Як повідомляв раніше Знай.ua, на етапі створення та становлення в Україні Єдиної православної помісної церкви, російські спецслужби, з допомогою "п'ятої колони", планують створити розкол в громадянському суспільстві.
Цю інформацію повідомив на своїй сторінці у Facebook координатор групи "Інформаційне опір", народний депутат України (фракція "Народний фронт") Дмитро Тимчук.


Також Знай.ua писав про те, що Києво-Печерська та Почаївська лаври, які зараз належать УПЦ Московського патріархату, перейдуть під управління Української церкви після надання Україні Томосу про автокефалію.