Режим сирійського диктатора Башара Асада, підтримуваний Росією, готує масштабний наступ на Ідліб.

Про це повідомляють Західні ЗМІ.

Відомо, що саме це місто – останній великий опорний пункт опозиції, розташований уздовж північно-західного кордону Сирії з Туреччиною.

Інформація про заплановану атаку з'явилася у ЗМІ минулого тижня. Аналітики побоюються, що це може стати фінальним протистоянням у регіоні із втратою впливу Заходу на конфлікт.

Західна преса проаналізувала, які наслідки матиме наступ на Ідліб та як він може змінити розстановку сил у Сирії.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Прелюдія до російсько-сирійського наступу

Наразі вже відомо, що ще 4 вересня після тривалої перерви російська авіація у Сирії відновила бомбардування жилих поселен на заході країни, який ще контролюють опозиційні сили.

Незважаючи на застереження американського президента Дональда Трампа від "серйозної гуманітарної помилки", висловлені ним цього ж дня, режим Дамаска разом зі своїми російськими союзниками влаштував прелюдію до російсько-сирійського наступу проти провінції Ідліб, якого так побоювалися країни Заходу.

Повідомляється, що вдалося зафіксувати понад 20 авіаударів здійснені російськими літаками, які злетіли з контрольованої російськими військами авіабази. Наразі відомо про смерть понад дев'яти цивільних осіб, серед яких були діти.

"Треба дочекатися найближчих днів, щоб побачити, чи будуть продовжуватися авіаудари, і зрозуміти справжню природу цільових груп. Наступ може продовжитися шляхом обмежених артилерійських обстрілів, що виникають у різний час на окремих ділянках, перш ніж почнеться велика загальна атака,"– вважає Кирило Семенов, аналітик Центру ісламських досліджень Інституту інноваційного розвитку.

Більше того в останні кілька днів російська та сирійська влада не приховують своїх войовничих намірів "затиснути" Ідліб та вибити з відти опозиційні сили.

"Генеральна репетиція"

Тим часом 1 вересня Росія раптово почала семиденні спільні навчання Військово-морського флоту та Військово-космічних сил у Середземному морі. Ці масштабні маневри, на думку багатьох експертів, є "генеральною репетицією" наступу на Ідліб.

США пригрозили ударом в Сирії

Нагадаємо, у Сирії вибухнув склад із зброєю, десятки загиблих.

Як повідомляв "Знай.ua", удар США викликав в Кремлі істерику.

Також "Знай.ua" писав, що у Трампа зробили гучну заяву щодо Сирії.