Чим обернеться історія з "Новичком" для російського президента Володимира Путіна та його найближчого оточення, спрогнозував російський опозиційний політик, колишній депутат Держдуми РФ Дмитро Гудков.

За його словами, отруєння Скрипалів у британському місті Солсбері відрізняється від усіх попередніх злочинів Путіна своєю наочністю і ситуацією, в яку загнав Росію сам же ж президент. Про це Гудков написав у своєму блозі на сайті "Гордон".

"Раніше були схожі історії, їх було багато: вбивство Литвиненка, вбивство Ямадаєва та інші. Але тоді Росія ще не була світовим ізгоєм (раз), проти її керівництва не накопичилося такого роздратування (два) і в публічному просторі були відсутні настільки очевидні докази провини (три), хоча сумнівів не було ні у кого", - зазначив політик.

Навіть збитий Boeing не викликав у світової громадськості такої негативної реакції проти Путіна і його оточення, оскільки цей злочин не був аж так очевидно напряму пов'язаний з господарем Кремля.

Щодо історії з "Новичком", то сьогодні вже ні в кого не виникає сумнівів у прямому наказі Путіна, заявив Гудков.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

"І як наслідок - в перетворенні керівництва країни в банальну злочинну групу з виконавцями, замовниками і покривателямі (МЗС, як вам новий статус відповідно до Кримінального кодексу?)", - зауважив політик.

За словами російського опозиціонера, тепер у Путін залишається єдиний вибір – або і далі "прикидатися валянком", або "пожертвувати фігуру".

У першому випадку, Путні продовжує заявляти, що нічого не знає ні про виконавців, ні про сам "Новичок". У такому разі Путін потрапить у ще гірше становище на світовій арені, ніж Ким Чен Ин. А все його оточення автоматично перетворюється на співучасників злочину.

У другому варіанті Путін скине всю вину на того, ким вирішить пожертвувати, як фігурою у шаховій грі, щоб врятувати ситуацію. За словами політика, такою фігурою може дуже ймовірно виявитись Шойгу, або його заступник.
"Репутацію в світі це навряд чи врятує, зате дасть Путіну можливість відмежуватися від солсберецкой історії. Але тоді будуть проблеми вже всередині - такий жест дасть оточенню ясний сигнал: воно витратний матеріал", зазначив Гудков.

На думку опозиційного російського політика, перший варіант більш ймовірний. І тому він порадив тим, хто "подалі" спробувати "зіскочити", оскільки майбутнього у них нема ніякого – " далі по ходу руху поїзда більше немає рейок".

"А в цілому, я не заздрю тим, хто зараз залишився при владі: ліберали, консерватори - всі можуть виявитися мазані одним "Новачком". І мовчання - знак згоди. Мовчання ягнят, які з переляку чекають своїх "Петрова" з "Бошіровим", - теж", - підсумував Гудков.