У Македонії розпочався доленосний референдум з приводу угоди з Грецією про перейменування країни в Республіку Північна Македонія. Завдяки цій зміні, країні відкриється шлях до вступу в ЄС і НАТО.

Цю інформацію повідомляє Balkan Insight.

З 7-ї ранку до 19 години за місцевим часом, близько 1,8 мільйона македонців матимуть змогу прийти на віборчі дільниці. Видання повідомляє, що всього в країні таких відкрилося 3480.

"У неділю македонці йдуть на виборчі дільниці, аби дати відповідь на запитання про те, чи змінювати назву країни на Республіку Північна Македонія, як до цього закликає прозахідний уряд. У свою чергу це відкриє шлях до членства в НАТО й ЄС, врегулювавши суперечку із Грецією, що тривала десятиліттями" пише видання

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Македонці повинні дати відповідь на одне єдине питання: "Ви за членство в ЄС та НАТО, схвалюючи угоду між Республікою Македонія та Республікою Греція?"

У країні є велика кількість противників, які мають намір бойкотувати голосування. Так, проти референдуму виступає опозиційна партія "Об'єднана Македонія". Явка виборців має перевищити 50% для того, аби результати референдуму мали силу.

Нагадаємо, що президент Македонії Георге Іванов ветував законопроект про перейменування країни в Республіку Північна Македонія.

Так, президент країни заявивши, що на його погляд угода ставити Македонію у підпорядкування іншої країни. Також він зазначив, що немає конституційних підстав для перейменування Македонії.

Однак, така дія президента країни вперлася в жорстку позицію македонського прем'єр-міністра Зорана Заева який пригрозивши президенту імпічментом, якщо Іванов не відмовиться від вето.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", через рішення російської столиці вислати грецьких дипломатів Міністерство закордонних справ Греції викликало посла Росії Андрея Маслова "на килим".

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що чиновники Греції і Македонії остаточно ратифікувала дату підписання угоди про зміну назви колишньої югославської республіки - документ вступити в силу вже в неділю, 17 червня.