У Національній прискорювальній лабораторії імені Енріко Фермі підтвердили інформацію про те, що пішов з життя лауреат Нобелівської премії з фізики, автор терміна "частинка Бога" і однойменної книги Леон Макс Ледерман. Про це повідомляє Факти.

Дану лабораторію він очолював з 1978 по 1989 рік.

"Дослідник-новатор Леон Ледерман, відрізнявся пристрастю до наукової освіти, помер 3 жовтня в місті Рексберзі в штаті Айдахо. Йому було 96 років", — йдеться в повідомленні Національної прискорювальної лабораторії.

Леон Макс Ледерман народився 15 липня 1922 року в Нью-Йорку в родині єврейських мігрантів, його батьки були родом з Одеси і Києва. Закінчив Сіті-коледж Нью-Йорка. В 1943 році отримав ступінь бакалавра і відправився на фронти Другої світової. Після війни, в 1946 році, вступив вчитися на фізичний факультет Колумбійського університету, де захистив дисертацію і в 1951 році став доктором наук.

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Був удостоєний Нобелівської премії з фізики в 1988 році (разом з двома колегами) за відкриття одного з типів частинок нейтрино.

Був популяризатором науки, в 1993 році вийшла його книга про бозон Хіггса "Частинка Бога", написана у співавторстві з журналістом Діком Терезі.

У 2015 році Ледерман продав свою Нобелівську медаль за 765.000 доларів. До того часу Леон страждав від прогресуючої деменції. Його дружина Елен Ледерман говорила, що таке рішення було логічним, так як медаль багато років валялася на полиці, з нею грали і фотографувалися онуки Леона, а на виручені з його продажу гроші можна було купити ліки, необхідні для того, щоб уповільнити процес втрати пам'яті.

Еллен тоді розповідала, що після виходу на пенсію її чоловік, який працював до 2012 року в Національній прискорювальній лабораторії ім. Енріко Фермі ("Фермілаб"), був забезпеченою людиною. Проте пізніше медичні рахунки поглинули левову частку їхніх заощаджень, і у подружжя Ледерман не залишилося іншого виходу, крім продажу медалі.

Нагадаємо, помер колишній прем'єр-міністр України.

Як раніше писав Знай.uа, помер провідний легендарного дитячого шоу.

Знай.uа повідомляв, що відомий спортсмен помер прямо під час матчу.