Верховний суд Великої Британії вирішив багаторічну юридичну суперечку та постановив, що пекарня у Північній Ірландії, яка відмовилась виготовити торт із гаслом на підтримку одностатевих шлюбів, не вчинила ніякої дискримінації.

П'ятеро суддів були одностайними у своєму рішенні. Про це повідомляє ВВС.

Юридична суперечка, яка тривала майже чотири з половиною роки, піднявши питання рівності та свободи совісті, виникла ще у 2014 році.

Сімейна пекарня Ashers у графстві Антрім відмовилася виготовляти торт із гаслом "Підтримайте гей-весілля". Вона назвала слоган про підтримку одностатевих шлюбів "несумісним" із їхніми релігійними переконаннями. Пекарня заявила, що проблема саме у слогані.

Після цього клієнт пекарні, борець за права геїв Гарет Лі, подав до суду за дискримінацію на підставі сексуальної орієнтації та політичних переконань.

В суді першої інстанції пекарня програла справу, як і послідуючу апеляцію. Однак при розгляді справи у Верховному суді отримала перемогу.

На початку травня менеджер пекарні заявив: "Ми не відмовляли через клієнта, ми обслуговували його раніше, і ми готові знову його обслужити".

Власник пекарні Ashers Деніел Макартур у Верховного суду зі своєю дружиною

Голова Верховного суду Леді Хейл визнала, що пекарі не відмовлялися виконувати замовлення через сексуальну орієнтацію клієнта.

"Вони б відмовились робити такий торт для будь-якого клієнта, незалежно від його сексуальної орієнтації", - сказала вона.

Пані Хейл додала: "Відповідно, цей суд стверджує, що дискримінації на підставі сексуальної орієнтації пана Лі не було".

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

У той же час, сам торт, який і став причиною суперечки, визнано найдорожчим в історії Великої Британії.

Комісія з питань рівності, яка свого часу підтримала позицію пана Лі, котрий намагався замовити "гей-торт", витратила на цю справу більше ніж 250 000 фунтів. Після рішення суду постане запитання, чи комісія правильно зробила, витративши таку величезну суму на юридичні послуги, при цьому програвши справу, зазначає видання.

До слова, пекарня Ashers витратила на цю справу більше ніж 200 000 фунтів, які заплатив Християнський інститут, благодійна та лобістська група.

Сам же торт коштував всього 36,5 фунта.

Нагадаємо, геї змусили Скарлетт Йоханссон відмовитись від ролі

Як повідомляв портал "Знай.ua", геї взяли штурмом відділення поліції в Єревані і побили правоохоронців

Також "Знай.ua" писав, мер Івано-Франківська заявив, що гей не може бути патріотом.