Радник принца Саудівської Аравії Сауд аль-Кахтані по Skype віддав наказ вбити відомого опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі.

Про це з посиланням на джерело, близьке до королівського двору і саудівської розвідки, повідомляє видання Reuters.

Протягом багатьох років Аль-Кахтані був одним з найближчих людей для спадкоємця престолу Мохаммеда бін Салмана. Одним з його головних обов'язків був захист королівської сім'ї від нападок у соціальних мережах, в тому числі під його крилом була репутація принца Мохаммеда.

Так, ЗМІ з'ясували, що радник ініціював створення армії тролів, яка повинна боротися з критикою режиму. Одним з найбільш активних опозиціонерів був і Джамаль Хашоггі. Аль-Кахтані займався координацією арештів сотень представників елітного кола СА і навіть проводив затримання голови ліванського уряду.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Серед п'яти саудівських чиновників, яких звільнили після резонансу, який викликало вбивство журналіста, виявився і Аль-Кахтані. За інформацією турецьких джерел, 2 жовтня (день, коли Хашогги бачили живим в останній раз), в саудівському консульстві журналіста зустріла "команда смерті" з 15 людей, які за декілька годин до розправи прилетіли до Туреччини з Саудівської Аравії на двох літаках.

Джерела стверджують також, що радник брав безпосередню участь у допиті скандального оппозіцонера, а ось наказ про вбивство дав через Skype.

Джерело агентства, описане як "високопоставлене арабське джерело, що має доступ до розвідки і зв'язку з членами королівського двору Саудівської Аравії", стверджує, що аль-Кахтані був залучений в процес через Skype.

Коли Хашоггі доставили в кімнату у саудівському консульстві, аль-Кахтані був на зв'язку і почав ображати журналіста, на що той відповів образами у відповідь. Незабаром аль-Кахтані наказав своїй команді розправитися із зухвалим журналістом: "Принесіть мені голову пса", - цитує аль-Кахтані джерело в турецькій розвідці.

За даними джерел, запис Skype-розмови є в розпорядженні турецького президента Реджепа Тайіпа Ердогана, але він відмовляється надавати його американцям. У вівторок, 23 жовтня, Ердоган обіцяв оприлюднити результати турецького розслідування.

Нагадаємо, правоохоронці знайшли розчленоване тіло скандального опозиційного журналіста Джамала Хашогги.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", Джамал Хашогги зустрів жахливу смерть менше, ніж через 10 хвилин, після того як увійшов в будівлю Генерального консульства Саудівської Аравії в Стамбулі.

Також "Знай.uа" писав про те, що турецька влада взяла наречену Хашогги під варту.