В американському місті Піттсбург, штат Пенсільванія, в суботу, 27 жовтня, відбулася стрілянина в синагозі. За даними ЗМІ, загинуло щонайменше семеро людей, з них двоє офіцерів поліції.

Як повідомили місцеві видання, інцидент стався у синагозі "Ец Хаїм" ( "Древо життя"), яка знаходиться в районі Squirrel Hill на проспекті Уїлкінса.

Будівля синагоги "Ец Хаїм"
Будівля синагоги "Ец Хаїм"

Чоловік, озброєний автоматом Калашникова "АК-47" вдерся до синагоги під час богослужіння та відкрив стрілянину.

Як стверджують очевидці, стрілок кричав: "Ці євреї повинні померти".
Коли прибула поліція, нападник забарикадувався на третьому поверсі і вступив в перестрілку з павоохоронцями.

Правоохоронці оточили район, рух повністю перекрито. Жителів сусідніх будинків просять не залишати приміщення. До місця події прибули екстрені служби - чергують медики, рятувальники та психологи.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

У поліції вирішується питання про взяття штурмом. Поліцейські намагаються вивести з будівлі людей.

В результаті стрілянини загинуло як мінімум семеро людей. Щоправда дані про загиблих наразі різняться. Одні ЗМІ пишуть про 7 загиблих, інша стверджують, що жертв 8, останні дані - 11 осіб. Відомо також, що загинуло двоє офіцерів поліції.

За останніми даними, нападник здався поліції. Його ім'я Роберт Боуерс, йому 46 років.

Як свідчать його пости в соцмережах, він прихильник ідеї "світової єврейської змови" і вважає Трампа ставлеником "жидомасонів".

Не так давно він приєднався до соціальної мережі Gab і часто розміщував на своїй сторінці антисемітські заяви і гасла. Крім того, він ненавидить Трампа. В одному зі своїх постів Роберт написав, що Дональд Трамп не націоналіст, а "справжній глобаліст", і обманює американців-патріотів.

У синагозі Бауерс з'явився о 09:45 за місцевим часом. Приблизно за годину до цього він розмістив в соцмережі Gab наступний пост: "Не можу сидіти склавши руки і дивитися, як моїх братів вбивають. Налаштуйте вашу оптику, я входжу".

Коли він увійшов до синагоги, там РВсінагогек раз почалася служба, присвячена шаббат. Всередині знаходилися не менше 50 чоловік, в тому числі діти. Бауерс відкрив вогонь.

Три людини були вбиті на першому поверсі. Потім він спустився вниз, де застрелив ще чотирьох. Після цього Роберт піднявся на другий поверх і продовжив стрілянину.

Коли він знаходився на третьому поверсі під'їхав SWAT бійці спецзагону по боротьбі з тероризмом SWAT. Вони були змушені вступити з Бауерс в перестрілку. Він поранив чотирьох поліцейських, а й сам отримав поранення. Після цього Роберт здався. Повідомляється, що він виповз до поліцейських.

Нагадаємо, озброєний неадекват захопив синагогу у штаті Пенсільванія і відкрив стрілянину.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в одному з київських кафе сталася стрілянина, постраждали дві людини.

Також "Знай.ua" писав, у справі керченського стрілка спливли шокуючі подробиці.