Антарктида. Романтика вічної мерзлоти, тиша і снігу, що тягнуться до самого океану. На цій землі постійно панує зима, і лише рідкісні полярники та білі ведмеді з пінгвінами можуть трохи потривожити цю мертву, мовчазну і величну красу. Більшість з нас бачили Антарктиду тільки у фільмах та на фотографіях. Але деяким точно приходив в голову питання – а як би виглядав вечнохолодный континент, якби льоди в один прекрасний день стаяли? Відповідь на це питання нарешті змогли дати вчені, пише видання Хвиля у неділю, 11 листопада.

Безумовно, якщо розтане Антарктида – нічого доброго Землі чекати не варто. Про небезпеки глобального потепління нас попереджають суцільно і поруч, але мова піде не про це.

На основі даних від супутника Gravity Field і науково-дослідницького зонда GOCE вчені склали точну карту підлідних частин Антарктиди.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам платитимуть додаткові 2400 грн щомісяця: як скористатися новою програмою Водії хапаються за серце: на АЗС рекордне подорожчання Ухилянтам скасовують куплені відстрочки: чоловіків чекають масові перевірки Мінімум 2400 грн: пенсіонерам готують доплати, які залежатимуть від стажу
Показати ще

З усіх континентів нашої планети ми знаємо найменше про Антарктиду, точніше те, що знаходиться під її кригою. 160 млн років тому вона була частиною суперконтиненту Гондвана, який почав розпадатися близько 130 млн років тому.

При цьому ще 55 млн років тому між Антарктидою і Австралією був перешийок, за яким можна було перейти з одного континенту на інший.

З-за віддаленого місця розташування і великого шару льоду визначити геологічні характеристики Антарктики складно, тому вчені використовували для цього супутник GOCE, який з 2009 по 2013 рік збирав дані про гравітаційних полях, в тому числі в районах Антарктиди. В 2013 році у зонда закінчилося паливо, проте вчені продовжують аналізувати отримані від супутника дані до цих пір.

Як раніше повідомляв Знай.иа прямо на нас насувається величезний льодовик, який плавав в океані цілих 18 років. Нещодавно НАСА знову здивувало людей. Космічне агентство опублікувало фото величезною химерної брили льоду у формі труни. Айсберг дивної форми існує вже давно, і навіть має свою назву - B-15T.

У 2000 році льодовик Росса розколовся на кілька частин, тому ця брила льоду є однією з частин цього льодовика. Протягом 18 років айсберг плавав у водах Антарктиди, за Течіями Західних вітрів.
Також ми писали, що у минулому році незвичайний айсберг поплив на північ, суттєво змінивши напрямок руху. Дослідники вважають, що існувати B-15T залишилося недовго, тому що на півночі температура значно вище. Айсберг-труну просто розтане.