Про протести у Франції, майбутнє Європи і наслідки для України розповів політичний аналітик Руслан Бизяев. Про це пише Politeka.

Про причини французьких протестів

Французька економічна модель останніх десяти років не відповідає потребам більшості населення.

Протестувальників підтримують понад 80% населення країни. Тому що Франція розділилася на багатий клас, середній і бідний. Середній клас на протест не вийшов.

Політичний фронт протестів у Франції полягає в переформатування системи влади.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Економічно протести полягають у перерозподілі коштів: щоб багаті почали ділитися з бідними.

Французьке суспільство втомилося від поділу на класи. У них дуже висока податкова база, яка тягне і без того збиткову соціальну сферу на дно.

Макрон хотів дуже м'яко перебудувати цю модель економіки, але у нього не вийшло. З одного боку, є протестуючі проти цієї системи, під яку він частково підлаштувався, а з іншого – є його програма, з якою він приходив. І поєднати ці дві речі досить важко, але він намагається.

Протестувальники у Франції вийшли з економічними вимогами, а тепер у них з'явилися ще й політичні: проблема мігрантів, зміна Конституції, вихід з ЄС і НАТО і т. д.

На даному етапі є дві країни, яким вигідно, щоб у протестувальників у Франції це вийшло США і Великобританія.

У Дональда Трампа з'явилися несподівані союзники, а Великобританії потрібно зрозуміти, куди далі розвиватися.

Про подальшу долю ЄС

тобто якщо Франція виходить з Євросоюзу, то ЄС вже не має сенсу існувати. Якщо економічно ЄС тягне Німеччина, політично – Франція. У Франції одна з наймогутніших армій, там же і атомну зброю.

Про українські інтереси

Для України вигідно, щоб Макрон досидів до кінця президентського терміну і щоб ситуація у Франції втихомирився. Тому що якщо події у Франції викликають ланцюгову реакцію по всьому Євросоюзу, то Європу можуть сколихнути масові протести.

Якщо Європа як єдиний простір почне йти в глибоке політичне піке, то мало не здасться нікому.

Україні потрібно зараз виграти час, інакше у нас не буде майбутнього.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що Путін готує спадкоємицю престолу – схожість дочки з президентом Росії вражає.

Як повідомляв портал "Знай.uа": Порошенко заявив, що Росія протистоїть всьому цивілізованому світу, підкресливши, що конфлікт з Україною – це не агресія, а війна.

Також Знай.uа писав, що Сергій Шнуров склав вірш про Путіна, в якому згадав про минуле політика та його службу в німецькій розвідці.