Мюнхенська конференція з безпеки у 2019 році буде проходити три дні, з 15 по 17 лютого. Подробиці про хід заходу - в матеріалі РБК-Україна.

17 лютого

Глава МЗС Ірану заявив про ризик війни з Ізраїлем

У ході виступу на Мюнхенській конференції з безпеки міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф звинуватив Ізраїль у прагненні до війни. При цьому, він зазначив, що існує великий ризик війни.

Глава МЗС Ірану відреагував на вчорашню заяву Пенса

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф звинуватив віце-президента США Майка Пенса в участі в "фарсі". Так він прокоментував заклик Пенса до європейських держав про вихід з ядерної угоди з Іраном, повідомляє Politico.

Виступаючи на конференції, Заріф заявив, що у США "нездорова прихильність" або "одержимість" Іраном.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Крім того, він зазначив, що Європа повинна зробити більше, якщо вона хоче зберегти відносини з Іраном.

"Європі потрібно бути готовою промокнути, якщо вона хоче плисти проти небезпечної течії однобічності в США", - заявив він на конференції.

Сьогодні в Мюнхені виступить глава МЗС Ірану

Сьогоднішні засідання в рамках Мюнхенської конференції з безпеки зосереджені на Близькому Сході, включаючи заплановану промову міністра закордонних справ Ірану Мохаммеда Джавада Заріфа.

У Мюнхені сьогодні продовжиться конференція з безпеки

У Німеччині сьогодні, 17 лютого, продовжиться робота Мюнхенської конференції з безпеки. Як очікується, останній день роботи конференції буде присвячений темі Сирії. Згідно з програмою, конференція розпочне роботу о 10:00 за київським часом і завершиться заключним словом голови о 14:00.

16 лютого

На конференції в Мюнхені завтра обговорять ситуацію в Сирії

Мюнхенська конференція з безпеки, яка розпочалася вчора, 15 лютого, завершується завтра, 17 лютого. Зокрема, у першій половині дня учасники обговорять питання про ситуацію в Сирії. О 14:00 за київським часом із заключним словом на конференції виступить її голова Вольфганг Ішингер.

Лагард заявила, що Україна має продовжувати глибокі структурні реформи

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард на полях Мюнхенської конференції зазначила, що для підвищення рівня життя в Україні потрібні більш глибокі структурні реформи.

Порошенко про вибори 2019: цілком впевнений, що будуть чудові результати

"Я президент вільної демократичної країни. Ми не РФ, в РФ ви знаєте заздалегідь, хто виграє. Я, як президент своєї країни, скажу, ніхто не знає, хто виграє в Україні. І це символ демократії, але цілком впевнений, що будуть чудові результати", - сказав Порошенко, відповідаючи на питання про те, чи виграє він вибори 2019 в Україні.

Порошенко: у нас не заморожений конфлікт, у нас гаряча війна

Президент України Петро Порошенко в ході конференції в Мюнхені повідомив, що за останні 24 години на Донбасі загинув один український солдат через удари протитанковими ракетами, ще троє були поранені.

Він зазначив, що в Україні не заморожений конфлікт, а гаряча війна. За його словами, в боях на Донбасі 2945 військових загинули. Він також повідомив, що після укладення мінських угод загинули вже 948 солдатів.

Разом з тим, він додав, що після отримання Україною американських "Джаваленів" бойовики на Донбасі суттєво зменшили кількість обстрілів з танків.

"РФ на половину скоротила свої виступи з танків проти України", - додав він.

Порошенко: Україна була б щасливою стати частиною будь-якої ініціативи з безпеки

Президент України Петро Порошенко в ході виступу в рамках Мюнхенської конференції зазначив, що не можна ігнорувати виклики безпеки. За його словами, єдина система, яка демонструє ефективність - це НАТО і саме тому він виступив з ініціативою конституційних змін, які дали б можливість майбутнього членства України в НАТО і ЄС. І цю ініціативу підтримали.

"Нам слід зрозуміти, що великі європейські нації можуть себе захищати, або в складі НАТО, або в будь-якій іншій місії. Україна була б щасливою стати частиною будь-якої ініціативи з безпеки", - сказав він.

Порошенко виступає на конференції в Мюнхені

Президент України Петро Порошенко бере участь у засіданні секції з питань безпеки в Європі в рамках Мюнхенської конференції з безпеки.

Зокрема Порошенко зазначив, що якщо РФ перестане стріляти - настане мир, але якщо стріляти перестане Україна - не буде України.

Мюнхенська безпекова конференція

Україна – частина загальноєвропейської безпеки. Якщо ми не будемо солідарними – агресор може піти далі. Якщо Росія припинить стріляти – настане мир, якщо ж відповідати на постріли перестане Україна – не буде України. Про це сказав сьогодні під час панельної дискусії «Безпека у Східній Європі». Сьогодні ми повинні мати спільний підхід до питання безпеки, мати колективну відповідь. В Керченській протоці свою агресію росіяни пояснили тим, що боронили Керченський міст. Чи можна тепер уявити, що росіяни боронитимуть у Балтійському морі «Північний потік-2»? Нам потрібно набагато ефективніше координувати наші дії – ось чому так важливо сьогодні говорити про це під час сесії «Безпека у Східній Європі». Впевнений, перемогти ми можемо лише разом, і я сповнений оптимізму і віри в нашу перемогу. Ukraine is a part of а pan-European security. If we are not going to stand in solidarity, the aggressor can go further. If Russia stops the shooting, peace will come, but if Ukraine ceases to respond to shots - Ukraine will not exist. Said this today during the panel discussion "Security in Eastern Europe". Today, we must have a common approach to security issue, and have a collective response. Russians explained their aggression in the Kerch Strait by saying that they were defending the Kerch Bridge. Is it possible now to imagine that Russians will defend the Nord Stream 2 in the Baltic Sea? We need to coordinate our actions more effectively - that is why it is so important today to discuss this during the "Security in Eastern Europe" session. I am sure, we can only win together, and I am full of optimism and faith in our victory. # MSC2019 #MSC2019

Geplaatst door Петро Порошенко op Zaterdag 16 februari 2019

Представники РФ і Британії зустрілися вперше після отруєння Скрипалів

На полях Мюнхенської конференції з безпеки дипломати РФ і Британії вперше за 11 місяців провели зустріч. РФ на зустрічі представляв заступник голови МЗС Росії Володимир Тітов, Британію - заступник голови МЗС Алан Данкан, повідомляє DW.

Британія після зустрічі повідомила про наявні розбіжності між країнами. Разом з тим, в РФ заявили, що "британська сторона не перший раз запитувала контакт з представниками РФ, але при цьому просила залишати їх конфіденційними".

Клімкін: РФ буде захищати Балтійське море усіма можливими засобами

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ході зустрічі з журналістами в Мюнхені прокоментував будівництво "Північного потоку 2", зазначивши, що зараз є рішення, згідно з яким європейські правила повинні застосовуватися до "Північного потоку 2". Однак, він не впевнений, що цього достатньо, щоб "Газпром" не міг маніпулювати українськими партнерами щодо поставок.

"Я вчора всім пояснив, що якщо вони не будуть враховувати компонент безпеки, якщо вони не зрозуміють, що після того, що сталося в Керченській протоці, Балтійське море Росія буде захищати всіма можливими засобами без будь-яких червоних ліній", - сказав Клімкін.

Він також додав, що якщо Кремль не зможе отримувати майже 30 млрд євро, які вони зараз отримують за газ, який транзитується території України, то він почне іншу логіку втручання, "причому почне її дуже швидко".

"Те, що робить зараз "Газпром" - він фактично купує європейські кампанії, оскільки ті умови, на яких вони фінансують "Північний потік", вони не є типовими для такого типу проектів", - сказав він.

Клімкін про санкції проти РФ

Клімкін зазначив, що в понеділок, 18 лютого, в Брюсселі відбудеться зустріч глав МЗС країн ЄС, на якій буде розглядатися питання введення санкцій проти РФ за агресію в Азовському морі.

"Звичайно там будуть персональні санкції, ви про це почуєте від Федеріки Могеріні. Для мене головне не це. Головне, що на цьому засіданні буде обговорюватися план підтримки і українського Донбасу і півдня. Там мій датський друг і колега, який був у Маріуполі буде готувати коротку відповідь і на основі цього і в Європейській комісії та в Європейських структурах почнеться розгляд того, що можна зробити дуже швидко, розуміючи ступінь втручання Росії у вибори. Всі чудово розуміють, що РФ маніпулює всіма виборами", - зазначив він.

Клімкін також додав, що ключова тема, яка скрізь звучить, це Азов і звільнення українських політв'язнів і військовополонених.

Клімкін: домовлятися з РФ неможливо

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який зараз знаходиться в Мюнхені на конференції з безпеки, зазначив, що всі прекрасно розуміють, що домовлятися з РФ неможливо і потрібно вибудовувати чітку стратегію протидії, зокрема, маючи на увазі санкції.

Порошенко зустрівся з президентом Чорногорії

Президент України Петро Порошенко на полях Мюнхенської конференції з безпеки провів зустріч з президентом Чорногорії Міло Джукановичем. У ході зустрічі, зокрема, обговорювалося питання інтеграції країни в Європейський союз.

Порошенко провів зустріч з Меркель у Мюнхені

Президент України Петро Порошенко і канцлер Німеччини Ангела Меркель провели зустріч на полях Мюнхенської конференції з безпеки. У ході зустрічі сторони обговорили санкції проти РФ, зокрема, за агресію в Азовському морі.

Пенс виступив на конференції в Мюнхені

Віце-президент США Майк Пенс в ході свого виступу згадав збільшення витрат на оборону в рамках НАТО, зазначивши, що багатьом союзникам по НАТО необхідно робити більше. Крім того, він відзначив позицію президента США Дональда Трампа по відношенню до РФ, зокрема, висилку 60 російських дипломатів у відповідь на замах на вбивство у Солсбері (Великобританія) і вихід з Договору про РСМД.

Пенс також зазначив, що коли він виступав на конференції в 2017 році, Північна Корея брала участь у небезпечних ракетні випробування, які, за його словами, зараз зупинені завдяки дипломатії президента Трампа.

Пенс сказав, що Трамп впевнений у денуклеаризації Північної Кореї.

"Президент Трамп сповнений надій. Він вірить, що мир можливий. Ми будемо продовжувати твердо стояти на своєму до тих пір, поки не досягнемо остаточної повної денуклеаризації Північної Кореї. Захід ніколи не буде зломлено. Наші цінності переможуть", - сказав він.

Крім того, Пенс закликав країни ЄС до виходу з ядерної угоди з Іраном. Пенс також прокоментував ситуацію у Венесуелі, зазначивши, що її президент Ніколас Мадуро повинен піти зі своєї посади.

Меркель на Мюнхенській конференції прокоментувала "Північний потік 2"

"Я розумію, що питання "Північного потоку" викликає занепокоєння. Україна повинна залишитися транзитною державою. Інші газопроводи будуть існувати. Є "Північний потік 1" та він не привів до того, що все пішло проти України. У нас також є трубопроводи через Туреччину. Виникає питання про те, чи правильно що РФ стримує в своїх руках контроль за поставками газу? І також питання про те, що Європа повинна залишити у своїх руках можливість керівництва і координації. У нас є трубопроводи, які не використовуються в повній мірі, тому що у нас є труднощі в Україні", - сказала вона.

Меркель зазначила, що Німеччина не користувалася американським газом, але зараз виявилося, що розумно імпортувати зріджений газ зі США.

"Але ми не збираємося виключати РФ з нашого поля зору. У 2014 році різко змінилася ситуація, в 2019 році все виглядає погано. Геостратегічно Європа не має право розривати відносини з РФ. З одного боку я на боці Петра Порошенка, з іншого боку - питання "Північного потоку 2" для мене також залишаються дуже важливими", - сказала вона.

Меркель запевняє в збереженні транзиту газу через Україну

За словами Меркель, існує проблема - "Північний потік 2", за яким ведуться переговори, дискусії. Вона зазначила, що Петро Порошенко наполягає на тому, що в України повинен бути доступ до російського газу.

"Я запевняю, що це буде зроблено. Але російський раз залишиться російським газом незалежно від того, як він до нас надходитиме - через Україну або Балтійське море... РФ залишиться нашим партнером", - сказала вона.

Меркель про відносини з РФ

За словами Меркель, РФ у формі СРСР була однією зі сторін протистояння в роки "холодної війни", в 2011 році на полях Мюнхенської конференції США і РФ ратифікували Договір про роззброєння і в той час обидві сторони вважали, що між ними існувало стратегічне партнерство.

"Те, що відбулося за останні роки змінило ситуацію", - зазначила вона, подякувавши Столтенбергу за зусилля по збереженню діалогу між НАТО і Росією.

"У березні 2014 року сталася анексія Криму, потім криза на сході України, були підписані мінські угоди, РФ і Україна спробували врегулювати цей конфлікт, але ми поки що далекі від врегулювання і ми обов'язково повинні продовжувати зусилля в цьому напрямку", - сказала вона.

Президент Румунії прокоментував ситуацію в Чорноморському регіоні

Президент Румунії Клаус Йоханніс зазначив, що недавні події в Чорному морі показали, що регіон знаходиться в небезпеці. При цьому він зазначив, що у НАТО є стратегія по Чорноморському регіону, зокрема, мається на увазі присутність кораблів Альянсу в Чорному морі.

"Якщо ми говоримо в НАТО про стримування, це, очевидно, те, що нам потрібно на східному фланзі", - зазначив він.

15 лютого

Порошенко розповів про санкції проти РФ

Президент України Петро Порошенко, виступаючи перед журналістами на полях Мюнхенській конференції висловив упевненість в тому, що новий пакет санкцій проти Росії за агресію в Керченській протоці буде схвалено на початку наступного тижня.

Крім того, Порошенко доручив міністру закордонних справ Павлу Клімкіну скоординувати з міжнародними партнерами по введенню санкцій проти Росії.

Порошенко зустрівся зі Столтенбергом

В рамках Мюнхенської конференції з безпеки президент України Петро Порошенко зустрівся з генсеком НАТО Йенсом Столтенбергом. Зокрема, в ході зустрічі обговорювалося закріплення в Конституції курсу України до НАТО і ЄС.

Порошенко в Мюнхені провів зустріч з головою комітету Сенату США з закордонних відносин

Президент України Петро Порошенко обговорив з головою комітету Сенату США з закордонних відносин Джеймсом Рішем "азовський пакет санкцій" проти Росії.

Столтенберг: контроль над ядерними озброєннями під загрозою

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг в ході виступу на конференції зазначив, що весь режим контролю над ядерними озброєннями знаходиться під загрозою.

Крім того, на полях конференції Столтенберг провів зустріч з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, після якої генсек НАТО заявив про відсутність прогресу в переговорах про ракети.

Виступ Порошенка на конференції очікується завтра

Президент України Петро Порошенко виступить на Мюнхенській конференції з безпеки завтра, 16 лютого. Виступ Порошенка заплановано в рамках сесії на тему "Безпека в Східній Європі", яка розпочнеться о 18:30 за київським часом.

Крім того, завтра очікуються виступи канцлера Німеччини Ангели Меркель, віце-президента США Майка Пенса, глави МЗС Росії Сергія Лаврова.

Міністр оборони Британії: РФ має понести відповідальність за свої міжнародні дії

Міністр оборони Великобританії Гевін Вільямсон зажадав, щоб Росія понесла відповідальність за свої міжнародні дії: "Російський авантюризм повинен мати ціну".

Він також зазначив, що Російська Федерація залишається основною загрозою безпеки в Європі.

Глава Міноборони Німеччини виступила зі вступним словом

Глава Міноборони Німеччини Урсула фон дер Ляйєн акцентувала увагу на ролі НАТО.

"Ми підтримуємо найслабшого з наших союзників, так само як ми підтримуємо найсильнішого, тому що НАТО - це більше, ніж військовий союз, політичний союз. Як союзники ми разом робимо наступні кроки. Для нас це єдиний спосіб забезпечити довіру, а також легітимність", - зазначила вона.

Ішингер відкрив Мюнхенську конференцію з безпеки 2019

Голова конференції з безпеки Вольфганг Ішингер офіційно відкрив 55-ту щорічну Мюнхенську конференцію з безпеки.

За його словами, в рамках конференції-2019, зокрема, будуть обговорюватися питання контролю над озброєнням і регіональні конфлікти.

"Я з нетерпінням чекаю вихідних, повних важливих дебатів. Всі проблеми безпеки, з якими ми стикаємося в ці вихідні - від регіональних конфліктів і перегонів озброєнь до зміни клімату або транснаціональної організованої злочинності - створені людиною", - написав він у Twitter.

Програма Мюнхенської конференції з безпеки на 15 лютого

Згідно з програмою конференції, сьогодні, 15 лютого 2019 року, очікується виступ голови конференції Вольфганга Ішингера, міністра оборони Німеччини Урсули фон дер Лейєн, міністра закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріана, глави МЗС Польщі Яцека Чапутовича, міністра закордонних справ Канади Христі Фріланд, американського сенатора Ліндсі Грема, генсека НАТО Йенса Столтенберга, глави МЗС Німеччини Хайко Маасу, верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні, директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард і тимчасового голови Світового банку Крісталіни Георгієвої.

Столтенберг анонсував зустрічі з Меркель, Пенсом і Порошенко

Генсекретар НАТО Йенс Столтенберг в рамках Мюнхенської конференції з безпеки 2019 проведе зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, віце-президентом США Майком Пенсом, президентом України Петром Порошенком, президентом Афганістану Ашрафом Гані і міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

Столтенберг виступає з попередньою заявою на конференції

Генсекретар НАТО Йенс Столтенберг вже прибув на Мюнхенську конференцію з безпеки 2019 і виступає з короткою заявою перед заходом.

Мюнхенська конференція з безпеки стартує через кілька годин

Голова Мюнхенської конференції Вольфганг Ішингер на своїй сторінці в Twitter зазначив, що захід розпочнеться вже через кілька годин.

Тимошенко візьме участь у роботі конференції з безпеки в Мюнхені

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко і заступник голови партії Григорій Немиря 15-16 лютого візьмуть участь у Мюнхенській конференції з безпеки. В рамках конференції Тимошенко проведе низку двосторонніх зустрічей зі світовими лідерами, європейськими чиновниками і політиками.

Порошенко візьме участь у Мюнхенській конференції з безпеки

Президент України Петро Порошенко 15-16 лютого візьме участь у роботі Мюнхенської конференції. Зокрема, Порошенко виступить в рамках сесії на тему "Безпека в Східній Європі".

Раніше глава держави також анонсував, що на Мюнхенській конференції з безпеки він оприлюднить факти втручання Росії у вибори 2019.

"Частину інформації про втручання Росії я оприлюдню під час Мюнхенського форуму з безпеки", - заявив Порошенко.

Теми Мюнхенській конференції з безпеки 2019

В рамках Мюнхенської конференції з безпеки в 2019 році планується обговорення питань про єдність Євросоюзу, трансатлантичну співпрацю, а також можливих наслідків нової ери конкуренції великих держав.

Зазначимо, згідно з доповіддю експертів Мюнхенської конференції з безпеки настає нова ера конкуренції наддержав - Росії, США і Китаю. На думку експертів, на даний момент світ переживає розвал всього ліберального міжнародного порядку, що є максимальною загрозою міжнародної безпеки з часів розпаду СРСР.

"Настала нова ера масового суперництва між Сполученими Штатами, Китаєм і Росією в поєднанні з певним вакуумом лідерства в так званому ліберальному світовому порядку", - заявив голова конференції Вольфганг Ішингер напередодні заходи.

Як очікується, на конференцію приїдуть експерти з усього світу, щоб обговорити майбутній контроль над озброєннями і співробітництво у сфері оборонної політики.Також планується обговорення взаємодії між торгівлею і політикою безпеки, наслідків зміни клімату, технологічних інновацій.

Президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху відмовилися брати участь у Мюнхенській конференції з безпеки.