Соціальні мережі сколихнула новина про побиття поляками таксиста через те, що він з України. Його три рази валили на підлогу, коли він намагався встати і, в підсумку, побили до втрати свідомості. Нападники закликали українця повертатися в Україну і, як повідомив пізніше потерпілий, вважають українців людьми другого сорту. Факт побиття заяложений усіма ЗМІ, але Юрій Романенко вирішив зачепити тему закону "про мову" на своїй сторінці в Фейсбук.

Сегодня соцсети рванула новость, что в Варшаве избили украинца, который работал в Uber. Очевидно, что избили за то, что...

Geplaatst door Yuriy Romanenko op Zaterdag 9 maart 2019

"...Нам намагаються нав'язати, що є якісь стандарти говоріння, є якісь напівосвідчені люди, які ці стандарти будуть визначати, ти повинен говорити не так, як тобі вигідно, як ти хочеш, а як визначають інші люди. Буде якийсь уповноважений, яким будуть якісь люди писати доноси, що хтось там обслуговує не українською мовою, а , прости Господи, на варварському діалекті. І всім ці люди повинні бути задоволені, а ти ще повинен сплачувати за це зі своєї кишені. І все це повинно бути тобі приємно..." - розмірковує чоловік.

Адже якщо ми вважаємо ненормальним, що українця побили закордоном за те, що він говорив українською, то чому тоді ми бравурно ляскаємо в долоні і згодні, якщо подібне відбувається в нашій країні?
Думки фоловерів Юрія Романенка розділилися:
"Юра ти мене звичайно вибач, але вже порядком набрид твій холівар про мову. Тобі не здається дивним говорити в Україні російською мовою?? Ні, не пахне парадоксом?! Я все розумію, але вибач мене не вивчити український для інтелектуала - це якось дуже дивно. Пишу по-російськи оскільки розумію, що український у тебе викликає стійку алергію)", " В Польщі українці навіть не емігранти, а в Україні російськомовні українці у своїй країні.", "Роман зрозумійте українська мова повинна себе захистити на даному історичному етапі. Поки ще є можливість-ми надіємось, що є можливість. А російська нікуди не дінеться -в цієї мови немає загрози зникнення! Чому українці на своїй землі не мають права захищати себе?"

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Інші ж стали на захист блогера:
"Неповноцінність людей, які не отримали інших навичок в житті (навчання, професія і т. д.), і штовхає їх бути не парламентарями від деякої спільності людей, а "депутатами" і голосувати закони не для "галочки", навіть якщо вона гарна, і за неї дають "гроші", але і за виклики від "незрозумілого", яке з 2004 року( мої відчуття), намагається нас принизити...", "Цей закон насправді спрямований на поділ людей, комусь вигідно, але точно не українцям."

Юрій Романенко акцентує, що українцям і справді є над чим замислитися перед 31 березня: "Буде парадоксально, якщо ми цей парадокс пропустимо повз"