В США здійснив свій перший політ найбільший літак у світі. Політ почався з аеродрому в пустелі Мохаве на північ від Лос-Анджелеса в суботу, 13 квітня. За габаритами літак Stratolaunch перевищує навіть українську Мрію", яка до недавнього часу була найбільшим літаком у світі.

Розмах його крил становить 117 метрів, що більше, ніж в української "Мрії" (88,4 м). Маса Stratolaunch становить 226,8 тонни, а максимальна злітна маса — 589,7 тонни.

Stratolaunch розроблявся компанією Stratolaunch Systems, одним із засновників якої був співзасновник Microsoft Пол Аллен.

Літак-гігант позиціонується як система "повітряного старту" для запуску ракет і космопланів.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук" Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки
Показати ще

Stratolaunch буде підніматися на висоту понад 10 км, скидати там ракети, звідки вони будуть відправлятися на орбіту.

У Stratolaunch вже є один клієнт - компанія Northrop Grumman, яка розробляє ракету Pegasus XL.

Раніше літак-гігант вже здійснив серію швидкісних пробіжок по злітно-посадковій смузі, досягнувши в ході випробувань швидкості відриву передніх стійок шасі.

Як повідомляв раніше Знай.uа, 27 березня 1977 року при спробі зльоту в аеропорту Тенеріфе "Боїнг-747" авіакомпанії KLM врізався в такий же літак компанії Pan Am.

В результаті зіткнення загинули 582 людини. Ця аварія стала найжахливішою авіакатастрофою в історії цивільної авіації.

Цього ж дня в аеропорту Лас-Пальмаса, найбільшому на Канарських островах, був здійснений теракт. На щастя, жертв не було, проте влада вирішили закрити аеропорт і перенести всі рейси на аеродром у місті Лос-Родеос.

Це призвело до перевантаження аеропорту. Деякі літаки стояли навіть на руліжних доріжках. Боїнг-747 авіакомпанії KLM, що виконував рейс 4805, знаходився ближче до порогу злітно-посадкової смуги. Після майже чотиригодинного очікування аеропорт Лас-Пальмас почав приймати рейси.

Знай.uа писав про те, що літак з пасажирами на борту загорівся при посадці. Інцидент стався в аеропорту Мехрабад" в Тегерані, в Ірані, у вівторок, 19 березня.