Один з найпрекрасніших витворів готичного мистецтва - собор Паризької Богоматері, охопило полум'я.

Про те, що у всесвітньовідомому паризькому соборі почалась пожежа, стало відомо завдяки соціальним мережам, де поширюють фото та відео з місця події.

На кадрах видно густі клуби диму, які піднімаються над історичним будинком.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще


На місці НП вже працюють пожежники. Їх сили ростуть. Територія оточена.


Видно, що вогонь палахкотить у верхній частині одного з крил собору. Язики полум'я піднімаються чи не на десятки метрів.

Зазначимо, що собор Паризької Богоматері стоїть на острові Сіте, на місці першої церкви Парижа, базиліки Святого Стефана. Собор є п'ятинефною базилікою. Висота будівлі становить 35 м, довжина — 130 м, ширина — 48 м. Висота дзвіниць — 69 м, вага дзвона Емануель у східній вежі — 15 тонн.

В архітектурі собору добре вбачається подвійність стилістичних впливів: з одного боку романського стилю Нормандії, з властивим йому могутньою єдністю, а з другого – готичного стилю, який додає будівлі легкості й створює враження простоти вертикальної конструкції.

Будівництво тривало понад сто років. Собор був спланований у ХІІ ст. Морісом де Сюллі. В 1163 році королем Франції Людовиком VII було закладено перший камінь фундаменту.

За задумами, собор мав приймати всіх мешканців тогочасного Парижа - 10 000 осіб, але за час будівництва кількість мешканців міста збільшилось у декілька разів.

Нагадаємо, потужна пожежа скував вулиці Херсона, рятувальники працюють на знос.

Як повідомляв портал Знай.ua, вогонь спопелив Храм Московського патріархату

Також Знай.ua писав, у Києві спалахнула масштабна пожежа в бізнес-центрі "Модна Каста", що біля метро Бориспільська