В Америці на 90-му році життя пішов з жизни нобелівський лауреат з фізики Маррі Гелл-Манн. Про це повідомили на сторінці незалежного дослідницького центру Інститут Санта-Фе в Twitter.

Вчений мав українське коріння, а за своє життя зміг стати однією з ключових фігур сучасної фізики.

Маррі Гелл-Манн народився в єврейській родині емігрантів з Чернівців в 1929 році. У 15 років він зміг поступити в один з найпрестижніших вищих навчальних закладів США – Єльський університет. Також закінчив Массачусетський технологічний інститут. У 1969 році отримав Нобелівську премію з фізики за створення системи класифікації елементарних частинок.

Маррі Гелл-Манн зміг відкрити найменшу відому фундаментальну частинки – кварк. Цікаво, що назву для свого відкриття він узяв з роману "Поминки за Финнигану" Джеймса Джойса.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Ще в далекому 1969 році йому вручили Нобелівську премію "за відкриття, пов'язані з класифікацією елементарних частинок і їх взаємодій". У 1984 році він та група інших вчених заснували дослідний центр в інституті Санта-Фе.

Раніше повідомлялося, що колишній прем'єр-міністр, екс-командувач армією і глава Таємної ради Таїланду Прем Тінсуланон пішов з жизни у віці 98 років.

Він помер у лікарні Прамонгкут через серцевої недостатності. Дата похорону поки невідома, передає Таїландське інформаційне агентство.

Нагадаємо, йому зобов'язані життям сотні тисяч дітей в усьому світі.

Як повідомляв Знай. ua, помер легендарний екс-прем'єр.

Також Знай. ua писав, що Україна прощається з легендарним вченим.