Багато унікальних та найстаріших на планеті дерев знаходяться під загрозою повного знищення. Вони прожили сотні і навіть тисячі років - і щоб зберегти пам’ять про ці монументальні дерева, найкращим рішенням буде зробити їхні портрети і показати якомога більшій кількості людей.

Вже довгий час вчені ведуть пошук найстаріших дерев світу для того, щоб зрозуміти природу їх довгого життя і задокументувати для нащадків таку цінну інформацію. Одним із шукачів є фотограф Бет Мун, яка їздить по всьому світу і фотографує дерева-довгожителі, - пише онлайн-журнал Don't Panic.

Бет Мун робить вибір, опираючись на три критерії: вік, розмір і історія. У пошуку вона користується історичними книгами, ботанічними довідниками, спеціальними регістрами та газетними статтями. В них вона вишукує всі старі дерева на планеті, в яких би місцях вони не знаходились: на гірських схилах чи приватних і охоронюваних територіях.

Такий ретельний пошук необхідний з тієї причини, що деякі види дерев існують всього в декількох куточках планети. Наприклад, баобаб, який знаходиться під загрозою зникнення, можна зустріти лише на острові Мадагаскар.

Алея баобабів

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Знаменита Алея баобабів на заході Мадагаскару, оточена з усіх боків гігантськими баобабами. Вона є одним з найвідоміших і найбільш відвідуваних місць в регіоні. Вік дерев становить близько 800 років - спадщина тропічних лісів, які колись бурхливо росли в цій місцевості.

Фотограф Мун робить не прості фотографії – вона застосовує метод платино-паладієвого друку, яким набув поширення ще за часів Першої світової війни, завдяки йому світлини виглядають старими. Таким чином вона хоче підкреслити вік та історичне значення дерев та звернути увагу на саму фотографію. Такі знімки можуть зберігатися століттями.

Найстаріші дерева на планеті

На думку Бет Мун, метод друку, який вона використовує, створює глибинний зв'язок між знімками і сфотографованими деревами. Будучи найдавнішими живими пам'ятками на Землі, ці дерева вже стали певними символами і матимуть дедалі більше значення для наступних поколінь.

“При вигляді цих дерев ми починаємо набагато сильніше відчувати час і розвиваємо глибинну, навіть часом емоційний зв'язок з природою. Ми зберігаємо ці знання і переживання, а потім вони стають частиною нас самих”, - пише Мун у своїй книзі. Бет Мун

Дерева-довгожителі

Станом навколишнього середовища у теперішній час викликає сильне занепокоєння, тому такі чудеса природи можуть стати справжнім символом епохи.

Нагадаємо, раніше в США оголошено термінову евакуацію мільйонів американців на східному узбережжі

Як повідомляв портал "Знай.ua", британська королева потрапила у дуже курйозну ситуацію

Також "Знай.ua" писав, що батько Меган Маркл відчитав герцогиню за лицемірство