Вчені зробили справжній прорив у науці - їм вдалося виявити невідомий раніше унікальний мінерал. Знахідку вдалося помітити у південноафриканському алмазі.

Про це повідомляє видання POLITEKA.

У королівстві Лесото на півдні Африки виявили рідкісний алмаз масою 72 карати. Його взялися досліджувати й з'ясували, що алмаз сформувався в 170 кілометрах під землею. Однак у нього є цікава деталь - крупинка каменю, яка містить невідомий до нині мінерал.

Вчені відкопали мінерал на вулканічній ділянці в Південній Африці. Вони назвали нововідкритий мінерал "goldschmidtite" на честь відомого геохіміка Віктора Моріца Гольдшмідта.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

В основному практично всі алмази містять в собі маленькі частинки мінералів з глибин Землі. Але унікальною цього алмаза полягає в тому, що такий мінерал вченим ще не зустрічався. Ця знахідка зможе допомогти краще зрозуміти, що насправді відбувається у товщі земної кори.

Унікальний мінерал має високу концентрацію ніобію, калію і рідкоземельних елементів лантану і церію. В іншій частині мантії переважають інші елементи, такі як магній і залізо. Калій і ніобій складають більшу частину мінералу, а це означає, що відносно рідкісні елементи були зібрані і сконцентровані з утворенням незвичайної речовини, незважаючи на те, що інші елементи більш поширені. Вчені планують й надалі вивчати цей мінерал, який може пролити світло на темні плями історії Землі.

Нагадаємо, рідкісна цілюща трава зацвіла в зоні відчуження ЧАЕС, фото.

Як повідомляв Знай. ua, скарби Гітлера розкопали біля берегів Антарктиди.

Також Знай. ua писав, що жінка часів неоліту "ожила" завдяки вченим: унікальні фото.