У грузинській столиці вдруге за останні п'ять місяців пройшла хвиля масштабних мітингів. Протестувальники збиралися на проспекті Руставелі біля будівлі парламенту. Причиною протесту став провал голосування в парламенті Грузії щодо внесення конституційних поправок про вибори.

Недавно правляча партія "Грузинська мрія — Демократична Грузія" провалила внесення змін до конституції, які передбачали проведення парламентських виборів в 2020 році за пропорційною системою при нульовому виборчому бар'єрі. Ідея була запропонована главою правлячої партії Бідзіна Іванішвілі.

Протести у Тбілісі, скріншот із відео Reuters
Протести у Тбілісі, скріншот із відео Reuters

Після двотижневих дебатів у парламенті відбулось голосування. Проте далеко не всі депутати від правлячої партії були згодні з законопроектом, розробленим однопартійцями. Проти переходу на пропорційну систему виступали мажоритарні депутати від більшості, аргументуючи тим, що регіони втратять зв'язок з центром, і таким чином селяни не зможуть донести свої проблеми до влади.

Після того, як "Грузинська мрія" провалила голосування, опозиційні політики закликали своїх прихильників вийти на вулицю. На проведеному мітингу опозиціонери озвучили свою першу вимогу — проведення позачергових виборів до парламенту за пропорційною системою, оскільки вважають, що саме ця схема найбільш чесно відображає настрої суспільства в законодавчому органі.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Проте ексспікер парламенту, виконавчий секретар "Грузинської мрії" Іраклій Кобахідзе заявив, що про проведення позачергових виборів "і мови бути не може".

Протести у Тбілісі, скріншот із відео Reuters
Протести у Тбілісі, скріншот із відео Reuters

Протести у Тбілісі, скріншот із відео Reuters
Протести у Тбілісі, скріншот із відео Reuters

Нагадаємо, раніше офіс Зеленського оточили працівники Укрзалізниці

Як повідомляв портал "Знай.ua", освітяни вийшли на протест під Раду

Також "Знай.ua" писав, що українці оточили НБУ