Альтернативна Нобелівська премія щорічно присуджується особам і організаціям, які займаються збереження та відродження культурних цінностей і вносять внесок у врегулювання криз. Цього року нагороду отримала юна шведська екоактивістка Ґрета Тунберґ.

Ґрета Тунберґ стала однією із лауреатів премії За доцільне життєзабезпечення. Вручення альтернативної Нобелівської премії відбулося 4 грудня у Стокгольмі, проте особисто взяти участь у церемонії юна шведка не змогла.

Ґрета Тунберґ, фото: Reuters
Ґрета Тунберґ, фото: Reuters

Зараз дівчина знаходиться у Мадриді на 25-й конференції Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Нагороду Ґрети Тунберґ прийшли отримати активісти руху за захист клімату Fridays for Future.

Дана нагорода служить доповненням до Нобелівських номінацій, оскільки відзначає заслуги у важливих сферах діяльності, не охоплених преміями Альфреда Нобеля. Тунберґ з нагоди отримання високої нагороди надіслала звернення, заявивши, що "боротьба триває, ми ніколи не зупинимося!".

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут У кого в Україні збільшаться пенсії з 1 квітня Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Грета Тунберг, фото Twitter
Грета Тунберг, фото Twitter

Цього року 16-річна Тунберґ вже була номінована Нобелівську премію миру і отримала нагороду "за надихаючі і зростаючі політичні вимоги щодо невідкладних кліматичних заходів". Грошову премію у розмірі мільйон крон, що становить 105 тисяч доларів, лауреати повинні витратити на громадську роботу.

Премія також була присуджена правозахисниці з Західної Сахари Амінату Хайдар, адвокату з Китаю Го Цзяньмэй, а також активісту руху на захист індіанців яномамо з Бразилії шаманові Дави Копенава.

Нагадаємо, раніше скандальна екоактивістка Ґрета Тунберґ дала людству нову пораду

Як повідомляв портал "Знай.ua", Ґрета Тунберґ мала рацію: одне з найбільших міст світу йде під воду, з'явилися перші фото

Також "Знай.ua" писав, що Ґрета Тунберґ — мандрівниця в часі: юну екоактивістку помітили на фотографії 120-річної давності