У США у штаті Вірджинія помер колишній майор КДБ СРСР Віктор Шеймов, який співпрацював із ЦРУ та з їхньою допомогою переїхав до Америки.

Шеймова не стало у віці 73 років, повідомила газета The Washington Post з посиланням на заяву його дружини Ольги.

Віктор Шеймов працював у восьмому головному управлінні КДБ, яке відповідало за захист засобів зв'язку і створення шифрів. До майора він дослужився до 32 років. Однак у 1979 році він звернувся до американського посольства у Варшаві з проханням допомогти йому виїхати з країни.

Віктор Шеймов, фото з відкритих джерел
Віктор Шеймов, фото з відкритих джерел

Відомо, що Шеймов розчарувався у радянській владі. Він також підозрював КДБ у вбивстві свого товариша, який відкрито критикував владу країни.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Вже за рік американська сторона допомогла його дружині та доньці втекти до США. Згодом до них приїхав у сам Шеймов. Він прожив з сім'єю в Америці до самої смерті.

Колишній майор КДБ у свою чергу допоміг американській владі знайти двох завербованих радянською розвідкою співробітників Держдепартаменту і ще одного співробітника ЦРУ. Також він розповів про причетність СРСР до вбивства президента Афганістану Хафізулли Аміна в 1979 році та замах на папу Римського Іоанна Павла II в 1981 році.

Віктор Шеймов, фото з відкритих джерел
Віктор Шеймов, фото з відкритих джерел

З допомогою інформації, яку надав Шеймов ЦРУ викрила декілька радянських агентів, імена яких не озвучуються. Також в Америці змогли розшифровувати повідомлення військової розвідки країни.

У 2012 році Віктор Шеймов опублікував книгу англійською мовою "Кіберпростір і безпеку, фундаментально новий підхід", а також художній роман "Золото партії". У 2014 році він написав продовження книзі "Вежа секретів". Потім до 2017 року вів блог про комп'ютерної безпеки на особистому сайті.

Нагадаємо, що легендарний композитор Юрій Маркелов пішов з життя: десятки композиції для Кобзона, Лещенка та багатьох інших.

Як повідомляв портал Знай.uа, помер легендарний французький модельєр Патрік-Луї Віттон: "Всі думки з його сім'єю".

Також портал Знай.uа писав, що пішов із життя суддя Василенко, який відкривав кримінальні справи проти Кучми: деталі.