У Південній Африці знайшли скам'янілі останки доісторичного створіння. Дослідники з австралійського Університету Фліндерса за виявленими останками описали раніше невідомий науці рід дводишних риб.

Дослідження опубліковано в журналі PeerJ, а коротко про нього розповідає Vista al Мar. Новий вид отримав назву Isityumzi mlomomde, що в перекладі з однієї з місцевих мов означає "пристрій з довгим ротом для дроблення".

Дводишні риби - це група риб, тісно пов'язана з усіма наземними хребетними, включаючи амфібіїй, рептилій, птахів та ссавців. Тобто, ця група знаходиться ближче до людини, ніж до звичайних риб.

Знайдений зразок - це всього лише друга доісторична дводишна риба, виявлена ​​в Африці. Раніше останки подібної істоти були знайдені приблизно в 10 тисячах кілометрів - в Марокко. Вік стародавньої риби перевищує 400 мільйонів років. Вчені назвали її ще одним фрагментом мозаїки еволюціонуючих форм морського життя.

Isityumzi mlomomde, фото vistaalmar

За словами дослідника з Університету Фліндерса доктора Еліс Клемент, в руки вчених потрапили фрагменти зубів і луски. Це найбільш важливий матеріал для вивчення. Скам'янілість є єдиним зразком пізньодевонської дводишної риби, що походить з Західної Гондвани - суперконтиненту, який поєднував сучасну Південну Америку та Африку.

"У той період часу Південна Африка була розташована поруч з Південним полюсом. Схоже, ці риби жили в процвітаючій екосистемі, а даний регіон не був тоді таким же холодним, як сучасні полярні регіони", - розповів Елліс Клемент.

На думку Клемент, умови проживання доісторичних дводишних риб значно відрізнялися від умов, в яких живуть їхні нащадки. До речі, науці відомо шість видів дводишних риб, що мешкають в Африці, Південній Америці та Австралії.

Популярні новини зараз
Українців попередили про "важкі" платіжки за світло ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Вважається, що близько 100 видів примітивних дводишних риб еволюціонували з раннього девонського періоду більше 410 мільйонів років тому. Більше 25 з них зародилися на території сучасної Австралії, інші жили в Північній півкулі.

Нагадаємо, археологи виявили унікальну знахідку - наскельний малюнок, якому 44 тисячі років

Як повідомляв портал Знай.ua, вчені виявили личинки доісторичних кровожерливих паразитів.

Також Знай.ua писав, в Антарктиді знайшли сліди невідомої цивілізації.