Шерпи – це народність в Гімалаях, вони живуть переважно в східній частині Непалу, в районі Евересту. Вони з народження пристосовані до суворих умов життя у високогір'ї, тому вони допомагають альпіністам підніматися на вершину Евересту.

Для шерпів супровід груп альпіністів в ролі гідів і носильників є єдиним варіантом заробітку. Це супроводжується смертельними ризиками, проте багато з них йдуть на це заради добробуту своїх дітей.

Шерпи на Евересті, фото: 7vershin
Шерпи на Евересті, фото: 7vershin

Шерпи – буддисти, і вони з повагою ставляться до Евересту. Кожен раз перед сходженням вони моляться і просять у гори дозволу зійти на неї. Вони вірять в реінкарнацію, в життя після смерті. Людина продовжує перероджуватися знову і знову, поки не досягне нірвани.

"Моє ставлення до гори глибоко релігійне, я поважаю її, як святиню. Кожен раз на вершині я промовляю молитву і дякую богові", - розповідає шерпа.

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Шерпи на Евересті, фото: 7vershin
Шерпи на Евересті, фото: 7vershin

Шерпи дуже шанують Еверест і називають його Джамалунгма – богиня-мати, богиня землі. Це відбивається в ставленні і відчуттях, навіть коли вони піднімаються на гору.

Шерпи на Евересті, фото: 7vershin
Шерпи на Евересті, фото: 7vershin

Люди з заходу ставляться до сходження як до фізичного випробування, подолання себе, спроби заглянути в очі смерті. Однак шерпи протягом тисячоліть зберігають сказання про ці гори, їх історії.

Кожен раз перед сходженням шерпи роблять підношення богам. Вони моляться, просять у гори дозволу зійти на неї.

Нагадаємо, непальський альпініст встановив новий рекорд світу.

Як повідомляв Знай. ua, львівська екстремалка підкорила 7 найвищих вершин світу.

Також Знай. ua писав, що астронавт NASA показала, як виглядає Еверест з космосу.