В Ізраїлі школяр з Кейсарії, що шукав гриби, знайшов візантійський надгробок.

13-річний Став Меїр відправився з сім'єю після дощів збирати гриби недалеко від Кейсарії. Та замість грибів він знайшов щось набагато цікавіше - підліток натрапив на фрагмент мармурової плити, що виступав з землі. Став покликав батька, і разом вони розгледіли давньогрецький напис.

Як з'ясувалося, плиті близько 1500 років.За словами школяра, він відразу зрозумів, що перед ним артефакт, адже відвідував уроки археології.

"Я відразу зрозумів: це археологічна знахідка. Я вчився в початковій школі Кейсарії, Управління старожитностей проводило у нас уроки археології, так що коли я бачу щось давнє, я знаю, що це", - розповів підліток.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Школяр повідомив про знахідку в Управління старожитностей.

"Це мармурова плита від поховання. На ній викарбувано хрест і давньогрецька напис, що повідомляє ім'я покійного - Анастасій або Анастасія. Ще в давнину Кейсарія притягувала заможних жителів, і про це свідчить похоронна плита з привезеного здалеку мармуру", - розповів співробітник Управління старовини доктор Петро Гендельман.

За словами вченого, у візантійський період багаті жителі будували вілли поруч з Кейсарією. На сьогоднішній день виявлено п'ять таких вілл. Серед них "будинок мозаїки з птахами", що займає близько 0,15 гектара і частково відкритий для відвідувачів. Його підлога прикрашена яскравими мозаїками.

"Через проливні дощі на поверхні землі виявляються приховані раніше археологічні артефакти. Управління стародавностей пишається тим, що Став проявив громадську відповідальність, на ділі показавши, що уроки археології пішли йому на користь. Ми проведемо в його класі спеціальний урок, де розповімо про важливість знахідки ", - повідомив керівник Північного округу Управління Карам Саїд.

Нагадаємо, археологи в Єгипті виявили унікальну гробницю фараонів

Як повідомляв портал Знай.ua, у Польщі знайшли стародавню зброю найманців київських князів

Також Знай.ua писав, археологи виявили унікальний пам'ятник ісламської культури