31 січня Великобританія офіційно покинула Європейський Союз. До цього рішення британці прийшли на референдумі, а світові лідери реалізували це лише через 3 роки. У Лондоні та інших містах люди вийшли на вулиці відсвяткувати цю подію.

А у столиці ЄС Брюсселі вже демонстративно прибрали британський прапор.

Як події у Великобританії можуть вплинути на Україну:

1. В'їзд до Британії:

Наразі нічого не змінилося. Громадяни ЄС відвідуватимуть Велику Британію без віз, для інших, в тому числі українців, як і раніше, будуть потрібні візи.
Британці ж зможуть в'їжджати в Україну без віз, як і раніше. Правило це діє з 2005 року. І напередодні виходу англійців з ЄС, Зеленський своїм указом продовжив безвіз для британців ще на рік.

2. Торгівля України з Британією:

Судячи з усього, нова торговельна угода з Британією буде для України жорсткіша, за цю що діє зараз на умовах Євросоюзу. Якщо сьогодні наш з Британією товарообіг становить 2,5 мільярда доларів на рік, то є ймовірність що зовсім скоро цей процес доведеться починати з нуля.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Є великий ризик того, що англійський ринок виявиться для нас багато в чому закритий. У будь-якому випадку це буде залежати про складної конфігурації переговорів Лондона з більш великими економіками. Це найнепередбачуваніший наслідок Брексіту.

3. "Вільне небо" з Європою:

Англія довгий час блокувала угоду для України через свої конфлікти з Іспанією, але після її виходу це стане цілком реальним. Договір про "вільному небі" з Євросоюзом спрощує авіасполучення, робить його дешевше і знімає обмеження на кількість перевізників і рейсів.

4. Санкції проти Росії:

Британці прихильники політики Америки, саме вони в ЄС наголошували неодноразово про збільшення санкцій проти Росії. Можливо у своїй політиці їм це тепер вдасться. Проте, щодо ЄС, тут наслідки можуть бути гіршими, адже з виходом сполученого королівства зросла кількість прихильників Росії і можливо санкції тут зменшать.

5. Enter або Stop для України?

Зараз дуже зручний момент. Якщо одна велика країна зробила" exit ", може для України настав час зробити" enter? - сказав Володимир Зеленський на форумі в Давасі

Однак це не спрацює так просто. Британія була одним з донорів Євросоюзу. А Україна може увійти хіба що на положенні дотаційною периферії, в яку потрібно вкладати десятки мільярдів євро щороку.
Тим більше, що в найближчий рік ЄС буде активно розлучатися з Англією, і йому буде взагалі не до України.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський підписав указ про тимчасовий безвізовий режим для громадян Великої Британії.


Як повідомляв портал "Знай.ua", в мережі з'явилося епічне відео, на якому прихильники Brexit просто на вулицях спалюють прапор ЄС.


Також "Знай.ua" писав, як позначиться на Україні вихід Британії з Євросоюзу