Через 20 років Арктика влітку не матиме жодного льодовика.

Таку інформацію оголосили на Міжнародній Керкенесській конференції на цьому тижні.

Фокус цієї конференції припав на екологічні і економічні проблеми Півночі. Вчені з різних галузей науки ділились своїми відкриттями та прогнозами.

Так абсолютно очевидно, що при теперішньому темпі вже через 20 років літній сезон у Арктиці не матиме льодовиків. Процес зменшення льодовиків та повного розчинення деяких із них уже можна помітити в районі Шпіцбергена.

Базуючись на фактах, науковці Норвегії говорять про те, що Баренцове море зазнає незворотних змін. Після зникнення льодів у літньому періоді знизиться і кількість фітопланктона, що у свою чергу поставить під загрозу існування зоопланктона. Останній є базовим елементом харчування для великої кількості риб та інших жителів моря.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Арктика
Арктика

Норвезькі вчені та влада вважають, що вони змушені кооперуватись із Росією, адже її береги також омиваються Баренцовим морем, та разом розробляти плани по допомозі тваринам у Баренцовому морі.

З іншого боку, танення льодовиків дозволяє говорити про можливість прокладання нових торговельних та транспортних маршрутів. Проте усі члени конференції наголошують, що будь-які рішення, які приймається нині, мусять враховувати можливі наслідки для екологічної ситуації як в регіоні, так і у всьому світі.

Нагадаємо, раніше вчені дізналися, що ховалося під льодами Арктики 40 тис років: знахідка шокувала світ.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Арктика на межі зникнення: що сталося з одним із найсуворіших регіонів Землі, фото

Також "Знай.ua" писав, що площа морського льоду в Арктиці досягла річного мінімуму.