У Білорусі з 1 січня 2021 року заборонять використовувати пластиковий посуд в закладах громадського харчування: такі заходи прописані в постанові уряду Білорусі, прийнятого 27 листопада.

Який саме одноразовий посуд потрапить під заборону - Міністерство антимонопольного регулювання і торгівлі обіцяє визначити найближчим часом. У постанові сказано лише, що це все вироби, які "не призначені для повторного використання протягом їх терміну служби чи терміну придатності". Тобто це можуть бути наступні 6 найменувань пластикового посуду: чашки, тарілки, склянки, палички для розмішування напоїв, трубочки (соломинки) для напоїв і контейнери для зберігання продуктів.

Одночасно із забороною посуду в Білорусі також вирішили збільшити плату за утилізацію пластикової упаковки і посуду в 2 рази - з 180 білоруських рублів за тонну пластика до 360.

В якості альтернативи пластику, який забруднює навколишнє середовище і не до кінця переробляється, можуть бути використані тарілки і прилади з паперу: уряд Білорусі раніше заявляв, що готовий розглянути "фінансові стимули" для прискореного переходу на екологічну упаковку.

У березні 2019 року в Білорусі була прийнята директива президента, яка передбачає зменшення використання поліетиленової упаковки і заміщення її упаковкою зі скла і паперу. Також в березні 2019 го Європарламент схвалив заборону на одноразові пластикові вироби на території ЄС з 2021 року. У квітні в Грузії заборонили пластикові пакети (за винятком розкладаються).

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше в Україні створили унікальні пакети з картоплі