Два тижні тому в Італії налічувалося 322 підтверджених випадки зараження коронавірусом, тоді медики мали можливість приділити достатньо часу і засобів кожному пацієнту. А ось тиждень тому в Італії зареєстрували вже більше 2500 випадків зараження вірусом Covid-19. Медики в госпіталях ще робили штучну вентиляцію легень всім хворим з гострою дихальною недостатністю.

А днями, 11 березня, все кардинально змінилося, епідемія атакувала понад 10 тисяч людей, пізніше їх стало 17 500. Тепер хворих просто занадто багато для того, щоб забезпечити кожному відповідну турботу. Лікарів і медсестер не вистачає на всіх. А головне — апаратів для вентиляції легенів набагато менше, ніж людей, які задихаються. Про це стало відомо завдяки повідомленням місцевих ЗМІ.

Коронавірус, фото з вільних джерел
Коронавірус, фото з вільних джерел

За інформацією журналістів, італійський Інститут анестезії, реанімації та інтенсивної терапії (SIAARTI) опублікував рекомендації для медиків в надзвичайних умовах. Документ починається з порівняння нинішньої ситуації з війною або великими природними катастрофами, коли лікарям доводиться вибирати, кому з поранених і постраждалих допомагати в першу чергу.

Коронавірус, фото - Getty Images
Коронавірус, фото - Getty Images

Популярні новини зараз
Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Рекомендації закликають встановити критерії відбору на основі справедливості у розподілі і оптимального використання обмежених ресурсів". Головна ідея, висунута експертами, проста: доступ до інтенсивної терапії слід забезпечити хворим з вищими шансами на одужання. Так, на їх думку, можна дотримати принцип "найбільшого блага для максимальної кількості людей".

Звідси випливає рекомендація, в нормальних умовах представляється немислимою: "Можливо, буде потрібно визначити граничний вік для отримання інтенсивної терапії". Тим, у кого через старість менше шансів одужати і кому у будь-якому разі залишилося жити недовго, пропонується дозволити вмерти. Звучить жорстоко, але єдина альтернатива — дотримання принципу "хто раніше приїхав, того і зайняв". На думку авторів меморандуму, це ще гірше.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, все літо на карантині і сотні тисяч загиблих: інфекціоніст озвучив лякаючий прогноз по коронавирусу.

Як повідомляв Знай.uа перенесення Євро-2020 через пандемію коронавірусу — офіційна заява УЄФА.

Знай.uа писав, китаянка закашлялася на борту літака і спровокувала бійку, епічне відео.