Вчені з Гонконгу провели низку експериментів на хом'яках та довели, що хірургічні маски є доволі ефективні та збільшують шанс не заразитися коронавірусом. Зокрема, дослідження, яке вчені називають "першим у своєму роді", показує, що за допомогою маски швидкість поширення вірусу повітряно-крапельним шляхом можна знизити на 75%

Джерело: іноземне видання South China Morning Post.

Зі слів науковці, вони були змушені провести дослідження, оскільки необхідність носіння маски дуже часто оскаржується. А тому науковці вирішили раз і назавжди поставити усі крапки над "і" в цьому, залучивши до експерименту хом'яків.

Так, у дослідженні вчені використовували перегородки, зроблені з хірургічних масок, між клітками з хом'яками. З одного боку від перегородки знаходився заражений хом'як, а з іншого – здорові. Дослідники включили вентилятор, щоб переконатися, що вірус буде переноситися з однієї клітки в іншу.

Експеримент провели на 52 хом'яках, дослідивши три сценарії. У першому випадку перегородку з маски поміщали тільки на клітку з інфікованими тваринами, у другому – на клітку зі здоровими, а в треті клітки залишалися без захисту.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Один з науковців, який проводив дослідження

Через сім днів 10 з 15 здорових хом'яків (66,7%), які були поміщені в клітини без захисту, виявилися заражені вірусом. Після того, як маску помістили на клітку з інфікованим хом'яком, вірусом заразилися тільки два з 12 (16,7%) здорових тварин. Це число збільшилося до чотирьох з 12, коли маску помістили тільки на клітку зі здоровими хом'яками.

"Наш експеримент з хом'яками показав, що якщо інфікований хом'як або людина – з симптомами захворювання або без них - вдягає маску він захищає інших людей. Це головний результат, який ми отримали. Передача вірусу може бути знижена на 50%з використанням хірургічної маски, особливо, якщо її одягає інфікована людина", - зазначають науковці.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, тестування на covid-19, хто може безкоштовно перевірити наявність хвороби.

Як повідомляв Знай. ua, у країнах з цією вакциною у коронавірусу практично немає шансів - деталі дослідження.

Також Знай. ua писав, що Моз анонсував масову вакцинацію.