Секрет невидимості кальмарів вчені використали для того, щоб зробити клітини людини прозорими.

З усіх надможливостей представників тваринного царства здатність кальмарів ставати невидимими - одна з найкрутіших. І тепер вченим вперше вдалося відтворити це в клітинах людини, надаючи їм коригувальну прозорість.

Учені Каліфорнійського університету в Ірвайні використовували клітини кальмарів, щоб зробити клітини людини прозорими. І у них вийшло. Про нове дослідження пише видання New Atlas.

кальмар, фото:New Atlas
кальмар, фото:New Atlas

Щоб вижити, головоногі молюски використовують камуфляж. За допомогою клітин, які впливають на розсіювання світла, вони можуть змінювати колір або ставати прозорими. У новому дослідженні вчені використовували особливий вид кальмарів Doryteuthis opalescens, який може змінювати колір тіла з білого на прозорий.

Команда вчених спробувала "додати" особливу структуру з тіла кальмара у клітини людини. Для цього вони генетично модифікували ембріональні клітини нирок людини і "додали" до них білок рефлектин.

Це спрацювало — білки збиралися в частинки всередині клітин, змінюючи розсіювання світла. Завдяки цьому клітини ставали прозорими.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Зліва: Наноструктури рефлектину. Праворуч: відмінність проходження шляху світла
Зліва: Наноструктури рефлектину. Праворуч: відмінність проходження шляху світла

В іншому тесті вчені дослідили, як можна контролювати цю здатність. Клітини поміщали між двома пластинами скляного покриття і піддавали впливу різної кількості хлориду натрію. Дослідники виявили, що при більш високому рівні натрію клітини розсіюють більше світла і краще виділяються з оточення, ніж ті, що піддаються більш низькому рівню натрію.

"Проєкт показав, що можна створювати клітини людини з дивовижними оптичними властивостями. Як зʼясувалося, ці білки зберігають свої властивості у чужих клітинах", — розповів співавтор дослідження Алон Городецький.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, зміни клімату розбудили гігантських кальмарів-убивць

Як повідомляв портал Знай.ua, вчені показали, як вірус заражає людські клітини

Також Знай.ua писав, вчені створили робота з повністю живих клітин