Все частіше і частіше в інтернеті зустрічаються статті про користь детоксикації ніг. Нібито цей спосіб дозволяє позбутися від токсинів і важких металів, які накопичуються в організмі.

Спробуємо ж розібратися, що таке детокс ніг і чи є у нього наукові обгрунтування.

Що таке детоксикація ніг?

По суті, це водні процедури для ніг з використанням спеціальних ванночок, які з допомогою заряджених частинок створюють іонне поле, очищає організм через стопи ніг.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Іноді у ванну додають морську сіль, ефірні масла, оливкову олію та інші компоненти.

Виробники пристроїв вказують наступний ряд премуществ цієї процедури:

— нормалізація рівня Ph;

— зменшення набрякання кінцівок;

— підвищення настрою;

— зняття стресу;

— зміцнення імунної системи;

— допомога в схудненні;

— поліпшення здоров'я серця;

— знищення шкідливих мікробів.

Досить всього 30-60 хвилин процедури раз на тиждень, щоб очистити ваш організм від різних шкідливих речовин.

За словами захисників детокс, зміна кольору води у ванночці свідчить про очищення організму. Хоча ймовірно, що справа в поті або бруду, які скупчуються на стопах. Колір води також може змінитися за додається солі або поступового руйнування самої ванночки.

Думки вчених про детокс ніг:

На цю тему проведено мало досліджень, однак отримані результати дають всі підстави вважати, що детоксикація ніг навряд чи настільки ефективна, як заявляють виробники.

Невелике дослідження 2012 року, участь у якому взяли 6 чоловік, показало, що рівень токсинів в організмі після процедури залишається незмінним, повідомляє Medical News Today.

Дослідники зібрали зразки води до і після сеансу тривалістю 30 хвилин, а також зразки сечі і волосся у добровольців.

Аналіз отриманих матеріалів показав, що шкідливі речовини не виводяться через стопи, а рівень токсинів у печінці, нирках і волоссі залишився колишнім.

Автори дослідження також оскаржили більш ранні випробування Центру дослідницьких стратегій, імовірно проведені в інтересах компанії IonCleanse, яка займається виробництвом іонізуючих ванночок. Вчені обнаружии ряд порушень у звітності, методи та потенційну зацікавленість у позитивних результатах.

Важко заперечити розслабляючий ефект процедури, так як тепла вода дійсно розслабляє організм, підсилює кровообігу, очищає шкіру і знижує біль.

Необхідно більше випробувань для остаточних висновків про користь детокс ніг, проте більшість науковцiв вважають, що обіцяні переваги у чому перебільшеними є.

Нагадаємо, альтруїзм на ряду зі здоровим харчуванням і заняттями спорту продовжує життя.

Як повідомляв портал "Знай.uа" британські дослідники виявили гени і молякулярные шляхи, які "старять" клітини.

Також Знай.uа" писав, що австралійські вчені розповіли про сприятливі ефекти сексу на розумові здібності в літньому віці.